Nyheter

Etiopiere fikk sagt sitt til UDI

I møtet på bispekontoret torsdag syntes etiopiere at de nådde fram til UDI på en annen måte enn før.

Det opplyser advokat Cesilie Schjatvet som var til stede på møtet og som har påtatt seg å se på saken til etiopierne som sultestreiket i Oslo domkirke.

– Det var et givende møte på mange måter, og jeg tror at flere av etiopierne som deltok, fikk UDIs oppmerksomhet på en del forhold de før har opplevd at de bare møtte døve ører til.

LES MER: Forlot kirken med flammer og sang

Landinfo og nåsituasjon. Møtet med Utlendingsdirektoratet (UDI) torsdag, var det første av tre møter som ble avtalt da etiopierne avsluttet sultestreiken. Etiopierne mener at norske myndigheter baserer seg på til dels feil og til dels utdatert landinformasjon. Et annet hovedtema på møtet, er situasjonen etiopierne befinner seg i akkurat nå.

– Flere av dem har bodd i Norge i ti år og har hus og hjem. Plutselig er de tilbake på et ventemottak. Det er en forferdelig situasjon. De ønsker å gjøre nytte for seg og leve et vanlig liv, sier Schjatvet.

LES MER: Ber om orsaking for aksjon i domkyrkje

Kan gjøre lite. UDI påpeker i en uttalelse etter møtet at for direktoratet var det viktig å klargjøre hvilken rolle UDI har.

– Vi kan tilby mottaksplass, men utover det er det Utlendingsnemda som vil behandle eventuelle omgjøringsbegjæringer, sier avdelingsdirektør Anne Siri Rustad i Region- og mottaksavdelingen i Utlendingsdirektoratet.

Hun påpeker at UDI ut fra dagens regler heller ikke kan innfri etiopiernes ønske om arbeidstillatelser.

– Reglene er slik at personer med endelig avslag på sin asylsøknad ikke har rett til en arbeidstillatelse.

Aksjonistene har fått tilbud om å bo på transittmottak på Torshov og Refstad i en uke. Deretter vil de få tilbud om plass i ordinære mottak.

LES MER: – Etiopiske spioner tok seg inn i Oslo domkirke

Menneskelige hensyn. Neste uke skal etiopierne ha møte med Utlendingsnemnda, og mandag 28. februar møter etiopierne representanter for FNs høykommissær for flyktninger i oslobiskopens lokaler.

– Dagens møte er første steg i en prosess hvor kirken, biskopen og domprostens rolle er å få myndighetene i tale, og vi stiller våre lokaler til disposisjon for møter, Kjell Svarstad, talsperson for biskop Kvarme.

– Vi ønsker at det tas tilstrekkelig hensyn til den enkeltes historie, barnas situasjon og den humanitære situasjonen, uttalte biskop Ole Christian Kvarme tidligere denne uken.

LES MER: Kan miste hjemmene

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter