Nyheter

Ulmer mer og mer i Kosovo

Stemningen var aggressiv da Vårt Lands reporter tirsdag ettermiddag besøkte den nedbrente grensestasjonen Zubin Potok nord i Kosovo. Slik ble uavhengighetserklæringen feiret i hovedstaden mandag

Grensestasjonen Zubin Potok ligger fem mil nord for byen Mitrovica, ved grensen i nord mellom Serbia og Kosovo. Tirsdag formiddag angrep rundt 1.000 kosovoserbere stasjonen og satte fyr på den. Ifølge BBC hadde grensestasjonen heist det nye flagget til Kosovo, noe som ble oppfattet som svært provoserende. Zubin Potok ligger i et område der de fleste er serbere, og stasjonen ligger ved grensekryssingen Banja.

Satt fyr på i sinne. Da Vårt Lands reporter Christian Bjørke besøkte stasjonen tirsdag ettermiddag, var den nedbrent, og en bulldoser var i gang med å jevne med jorden det som sto igjen. Svart røyk steg fortsatt opp fra stasjonen, og knust glass lå strødd. Ti-tolv biler var brent ned, blant dem også noen politibiler.

En del tilskuere var også på stedet. Flere mennesker sparket og slo på brakker og bygninger tilknyttet grensestasjonen.

Kosovoserbere som var til stede uttrykker at angrepet var utført i sinne over at Kosovo har erklært seg uavhengig av Serbia. De påpeker at angrepet på grensestasjonen også er hevn for såkalte gamle synder som albanere i Kosovo står bak, blant annet brenning av kirker og kors.

Kosovoserberne tror lignende opptøyer kan komme flere steder etter dette. Også en annen grensestasjon i det serbiskdominerte området i nord ble utsatt for angrep.

Serberne Vårt Land har snakket med, sier at de ikke er fanatikere og respekterer albanernes religion, men hevder at albanerne ikke respekterer deres. Albanerne er i hovedsak muslimer, serberne ortodokse kristne.

Ampert. Nærmere klokka fem tirsdag ettermiddag var biler fra FN og tanks fra NATOs KFOR-styrke på vei til grensestasjonen. Flere steder langs veien var jord dratt ut i veien, antakelig for å hindre KFOR i å komme seg til stedet.

– Det virker som det blir mer og mer ampert her nå, ettersom flere og flere land anerkjenner Kosovo som selvstendig stat, sier Vårt Lands reporter.

Han og følget følte seg truet av en gruppe sinte kosovoserbere, men en i følget som snakket serbisk, fikk roet dem ned.

I Kosovos hovedstad Pristina er det derimot fredelig. Der er det fortsatt glede som preger gatene, etter at provinsen nå er erklært uavhengig av Serbia. Men i hovedstaden bor det i hovedsak albanere.

NATO har hatt en fredsbevarende styrke i Kosovo, KFOR, siden 1999. Rundt 15.000 soldater er i Kosovo. Tirsdag ettermiddag sa en talsperson for styrken at KFOR vil gripe inn i urolighetene som nå har oppstått.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter