Nyheter

Grandiosa kan havne i usunn-klassen

Har ikke nok grønnsaker til å få fellesnordisk sunnhetsmerke.

Pizza Grandiosa fyller ikke kravene som foreslås til det fellesnordiske sunnhetsmerket nøkkelhullet. Norge skal samarbeide med Sverige og Danmark om en felles merkeordning for sunn mat med nøkkelhullet som merke. Nøkkelhullsmerket ble innført i Sverige i 1989, og Pizza Grandiosa har nøkkelhullsmerket i svenske butikker.

Men nå kan merkingen ryke for pizzaen, både i Norge, Sverige og Danmark. Ett av de nye kravene som foreslås, er at matvaren må inneholde minst 25 gram grønnsaker, frukt eller bær per 100 gram. Det kravet fyller ikke Pizza Grandiosa.

De tre landene er i gang med å stramme inn kriteriene for å få nøkkelhullsmerke, og forslagene ble presentert tirsdag. De nye kravene skal nå på nordisk høring.

– Spis salat til. Informasjonsdirektør i Stabburet, Robert Rønning, vil ikke ta for gitt at Grandiosa mister nøkkelhullsmerket. Han tror Stabburet vil selge mye Grandiosa også uten merket, men synes ikke det er noen god grunn til at pizzaen ikke skal få sunnhetsmerking.

– Spiser du Grandiosa sammen med salat, er problemet løst, påpeker han.

Rønning tror på drahjelp fra Sverige for å beholde merket. Uansett utfall mener han det er lite sannsynlig at Stabburet vil legge mer grønnsaker på den originale utgaven av Grandiosa. Mer grønnsaker vil øke vanninnholdet, og det kan påvirke bunnen.

– Det ligger noen tanker bak det produktet vi har. Dessuten er Pizza Grandiosa en av de største suksessene vi har, og den kommer vi nok ikke til å endre. Skal vi gjøre noe annerledes, vil vi gjøre det ved å utvikle andre produkter, sier Rønning til Vårt Land.

Har halve pizzamarkedet. Pizzaen Grandiosa som produseres av Stabburet på Stranda, utgjør én prosent av den samlede dagligvarehandelen i Norge. Grandiosaen så dagens lys for 27 år siden. Pizzaen utgjør fortsatt halvparten av all pizza som selges i dagligvarehandelen.

Stabburet dekker med sine fire pizzamerker 83 prosent av det norske forbruket og omsatte i fjor for over én milliard kroner.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter