Nyheter

Ti ganger evig troskap

Fem par lovet å bli trofast hos hverandre i gode og onde dager da Eidskog kirke lørdag arrangerte massebryllup for å markere kirkens 350-årsjubileum.

Bilde 1 av 5

EIDSKOG: Taktfaste trommedrønn kommer fra baksida av kirkestua på Eidskog i Hedmark. Damene i trommekorpset Takt skar du ha marsjerer inn foran den lille, hvite korskirken som fyller 350 år i år. Plassen er fylt med bunadskledde bryllupsgjester, barn og et par bikkjer. Noen har tatt med campingstol, andre tør ikke gå på innsida av gjerdet før prest Harald Schøien roper dem inn på plassen.

Så kommer en vogn med en fjording foran og brudeparet bak, inn foran kirken. Annette Arildsdatter Korsgaard og Iver Neumann er bare et av fem par som skal gi hverandre sitt ja i Eidskog kirke denne lørdagen.

LES OGSÅ: Ønsker å tone ned Gud

Jubileumsfeiring

I november inviterte prestene Bettina Eckbo og Harald Schøien alle i bygda som ville gifte seg, men ikke hadde fått ut fingeren helt ennå, til å være med på en storslått fellesseremoni. Fem par meldte seg, både unge par med barn, som ikke hadde fått tid til å gifte seg ennå, og gamle samboere som syns borgerlig seremoni ble for lite spesielt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hele lokalsamfunnet stiller opp med mat, dekorasjoner og arbeidskraft. Bygdekvinnelaget serverer frukt, mens Eidskog ­Janitsjar spiller til seremonien. I et sirkusfarget møtetelt som bygde­kvinnene har dekorert med tynne bjørkestammer og melkespann fulle av markblomster, skal fire av parene ha en felles middag etter vielsen. Sanitetsforeningen serverer, mens kommunen har donert en elg.

Det er ikke helt som massebryllupene du har sett bilder av fra Korea, der tusenvis av brudepar står på rad og rekke og sier ja i kor.

LES OGSÅ: Prester bes om å tone ned Gud

Tørker tårer

Neste par kommer rullende i en rød, åpen Mercedes. Brudgommen kjører, mens tre bryllupspyntede barne­barn sitter i baksetet. Deretter kommer neste par med en mørkebrun hest, og så et mørkeblått flak av en Pontiac med terninger i speilet og revehale i antenna. Bak i folkemengden står bygdekvinnene og tørker noen tårer.

– Er ikke hver dag en får værra med på noe sånt, snufser en.

Men hvor er det femte brudeparet? Eidskog Vocalis traller og traller på «Bruremarsj fra Øre», mens gjestene begynner å kikke forvirret rundt seg. Kan de ha fått kalde føtter?

Så høres hover mot asfalten, og fjordingen er tilbake med par nummer fem. Fire brudepiker i lyserosa kjoler smiler til de frammøtte. Ordfører Knut Gustav Woie hjelper bruden ut av vogna, og seremonien kan starte.

LES OGSÅ: Toppet 70-årsfesten med å gifte seg

Trommemarsj

Presten prøver å overdøve godstoget som suser forbi med bibeltekster. Så får ordføreren framføre budskapet om at kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt. Ordførerkjedet lyser i gull rundt halsen hans.

– Hvis dere snur dere til sidemannen, ser dere et Guds verk, sier prest Bettina Eckbo.

Etter at alle har sunget «Kjærlighet fra Gud», gir trommedamene det første paret en taktfast innmarsj til Halvdan Sivertsens «Bruremarsj fra Lødingen» på tromme, fløyte og vokal.

I kirken danner gjestene en halvsirkel rundt alteret. Paret svarer ja på Eckbos spørsmål om evig troskap, og etter et kyss og en applaus føres paret ut side­døra i kirken, mens gjestene i den neste vielsen kommer opp kirkegulvet.

Organisten bytter fra Mendelssohns brudemarsj til en folketone.

Rette ektefolk

Vielsen er velsmurt som en feststemt drive-in uten biler, men med bunader. Anne Olaug Fjeldbu og Jan-Erik Fiskerud holder hverandre i hendene og gir hverandre løftene.

– Dermed erklærer jeg dere rette ektefolk! sier Eckbo – med utropstegn, og gjestene ler.

LES OGSÅ: 'Giftet' seg etter 54 års ekteskap

De knoter med ringene, men presten beroliger dem med at det er vanlig at fingrene hovner opp når det er varmt. Plutselig smetter ringen på plass.

– Nå er det gjort! sier presten, og brudeparet kan smilende gå ut av kirken som rette ektefolk.

Der står hele bygda klar for å ta imot dem.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter