Kultur

Vil ha egen krisepakke tilpasset de ideelle

Krisepakka fra Kulturdepartementet er tilpasset idretten og kulturlivet, men ikke de frivillige, mener Norges innsamlingsråd. De minner om at de ideelle organisasjonene er med og holder samfunnshjulene i gang

De ideelle og frivillige organisasjonene trenger støttepakker fra myndighetene om de skal klare å utføre samfunnsoppdraget sitt. Det mener Siri Nodland, generalsekretær i Norges innsamlingsråd.

Fredag presenterte finansminister Jan Tore Sanner en ny krisepakke for norske bedrifter, som er ventet å bli på mellom 10 og 20 milliarder kroner i måneden. Den omfatter imidlertid ikke de frivillige.

– Den er først og fremst til gründerne og oppstartsbedriftene. De trenger også penger, ikke misforstå. Men hva med dem som hjelper de svakeste? spør Nodland.

• LES MER: Frivillige organisasjoner taper millioner i gaver

Blindeforbundet måtte permittere halvparten

Vårt Land har skrevet om frivillige organisasjoner som sliter i koronakrisen. Blindeforbundet har blant annet måttet permittere halve staben.

– Vi er utrolig takknemlig for å ha så mange givere, men er samtidig ekstremt avhengig av å opprettholde dem som støttespillere, sa generalsekretær Karsten Aak.

Han ettersøkte støttepakker fra myndig­hetene også til frivilligheten, dersom smitteverntiltakene fortsetter å ramme inntektsmulighetene.

18. mars varslet Kulturdepartementet en krisepakke til de ideelle og frivillige organisasjonene. Heller ikke den treffer der det virkelig trengs, mener Nodland.

Må dekke mer enn bare arrangementer

Kulturdepartementet har satt av 600 millioner til idretten og frivilligheten, som skal dekke bortfall av inntekter fra arrangementer.

Nodland mener at det må på plass en løsning som dekker mer enn avlyste arrangementer.

– Det er lettere å få til for idretten og kulturlivet, men de ideelle jobber på mange ulike måter for å holde samfunnshjulene i gang.

Hun nevner Krafttak mot kreft, som samler inn penger til kreftforskning, og som vanligvis foregår som bøsseinnsamling. I år har innsamlingen måttet skje digitalt.

– Hvis ikke pengene kommer inn, så vil disse tiltakene bli satt flere år tilbake.

– Viktig at folk er solidariske nå

Nodland nevner også Kirkens SOS, som nå blir nedringt av folk som trenger noen å snakke med.

– Akkurat nå er det veldig tydelig hvor viktige disse organisasjonene er. Derfor trenger aktørene forsikringer om at de vil bli kompensert med driftsstøtte, slik at man kan fortsette å holde hjulene i det norske samfunnet i gang.

Det er også uklart hvordan de 600 millionene som Kulturdepartementet har lovet, skal fordeles i detalj.

Hun understreker at de frivillige organisasjonene likevel baserer seg på bidrag fra private givere, og oppfordrer folk om å fortsette å gi.

– Det er veldig viktig at folk er solidariske nå, og fortsetter å donere til organisasjonene.

LES MER:

Professor i koronakrisen: – Vi er slett ikke vår egen lykkes smed

De falt utenfor det norske arbeidslivet – nå utfører disse syerskene en livsviktig jobb

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kultur