– Forrige fredag hadde alle fått permitteringsvarsel. Så kom det en forespørsel om vi kunne levere 50 smittevernfrakker til et sykehjem på Ringerike. Brått måtte vi kaste oss rundt og produsere, sier daglig leder Sandra Tollefsen i Sisters in business til Dagsavisen.

Virksomheten er et sosialt entreprenørskap som sysselsetter innvandrerkvinner som har problemer med å komme inn på det norske arbeidsmarkedet. Siden oppstarten i oktober 2017 har de blant annet sydd for IKEA. Nylig skrev avisa Budstikka om at de fikk oppdrag med å sy smitteverfrakker, som det er manko på nå.

Nasjonal dugnad for å sy smittevernsutstyr

For noen dager siden anmodet Helsedirektoratet om nasjonal dugnad, fordi mangelen på smittevernutstyr er prekær. Helsemyndighetene har stort sett henvendt seg til næringslivet, men NRK meldte at sørlandskommunen Lyngdal gikk til egne innbyggere. På kort tid har over 50 flere personer der sagt at de ønsker å sy.

– Det er utrolig fascinerende og se hvordan innbyggerne griper dette an. Alle bidrar samtidig som de nasjonale reglene følges, sier Ronny Bjørnevåg, kommunalsjef i Lyngdal kommune.

Helsemyndighetene har tall på hvor mye utstyr som er tilgjengelig i Norge, men de holder tallet hemmelig, for ikke å skremme folk, ifølge NRK.

Krevende oppdrag på systua

Hos Sisters of Business er det supertravle dager på systua igjen, og ifølge Tollefsen satt det nye oppdraget produksjonskompetansen skikkelig på prøve.

– Det stilles mange krav til utstyr som brukes i helsevesenet. Først måtte vi finne et materiale som oppfylte kravene – et gult materiale som kan vaskes på 90 grader. Vi hadde ikke tid til å bestille materiale fra utlandet, men var heldige og fant det vi trengte på Grønland i Oslo.

Nå venter flere og større oppdrag på Sisters in Business, og i følge Tollefsen er dette nettopp den typen oppdrag de vil satse på.

I frontlinjen: Tenk hva det gjør med selvtilliten

På sin hjemmeside skriver de at Sisters in Business er «et springbrett til selvrespekt og økonomisk uavhengighet».

– Nå står de i frontlinjen og utfører et så viktig oppdrag. Tenk hva det gjør for selvtilliten, sier Sandra Tollefsen:

– Målet er å være økonomisk lønnsomme, sosialt bærekraftig med hundre prosent lønn til alle. Ikke minst er det et vanvittig løft for syerskene – både som skattebetalere, rollemodeller for barna sine og som økonomisk uavhengige.

LES OGSÅ:

22 sykehjem i Oslo smittet – beboere får virus fra ansatte

Møter smitten hver dag kan stå uten utstyr en dag

Verner sykehjemsbeboere – de mest sårbare for smitte