Nyheter

– Vil gi fri reservasjonsrett

Human-Etisk Forbund mener KrFs partiprogram går inn for en langt videre reservasjonsrett enn før. KrF mener kritikken er oppkonstruert.

– Jeg håper denne generelle formuleringen er et arbeidsuhell, sier Lars-Petter Helgestad, rådgiver i Human-Etisk Forbund (HEF).

Helgestad refererer til en formulering i Kristelig Folkepartis partiprogram, som sier at KrF vil «sikre samvittighetsfriheten for helsepersonell i spørsmål som omhandler liv og død».

I et debattinnlegg i VG på tirsdag skisserer han mulige konsekvenser av punktet i KrFs partiprogram, skulle det bli innført.

– En så åpen formulering gir en altfor vid mulighet for reservasjonsrett. «Helsepersonell» og «spørsmål om liv og død» kan bety så mye. Det er ikke lenger avgrenset til leger, og abort og aktiv dødshjelp, sier Helgestad til Vårt Land.

LES OGSÅ: Samvittighetsutvalget sier nei til mer reservasjon

Frie tøyler

I forrige partiprogram hadde KrF et snevrere standpunkt. I programmet, vedtatt i 2013, sto det at KrF vil «opprettholde reservasjonsretten for helsepersonell ved abortinngrep».

– Med denne nye formuleringen kan jo for eksempel en katolsk helsesøster tolke det å gi ut en kondom til en ungdomsskoleelev som et spørsmål om liv og død, sier Helgestad.

Han frykter også at apotekansatte vil kunne påberope seg reservasjonsrett.

- Dette er ikke et tenkt tilfelle. Det har vært en rettssak i USA der en apotekansatt ikke ville dele ut p-piller på grunn av sin samvittighet.

– Det generelle helsetilbudet blir svekket dersom dette blir gjennomført. Dette vil særlig få konsekvenser for kvinner og deres tilgang til prevensjon, sier Helgestad.

– Tror du KrF ønsker å gå så langt som du skisserer?

– Jeg håper ikke det, men da burde de gjort en grundigere jobb i programarbeidet sitt. Nå er det opp til velgerne å tolke formuleringen.

LES OGSÅ: – KrF ble feil fremstilt i reservasjonskrangelen

Når de lukter kristenmannsblod

Eksemplene HEF skisserer er vanskelige å ta på alvor, sier Olaug Bollestad, første nestleder i KrF.

Hun mener konsekvensene HEF tegner er oppkonstruerte.

– Dette har aldri vært en problemstilling før og vil nok heller aldri bli det, sier Bollestad.

Hun er ikke nådig med HEFs innlegg.

– Da leger ville reservere seg mot omskjæring av guttebarn, var det tyst fra HEF. Men med en gang de lukter kristenmannsblod er de på hugget, sier Bollestad.

Nestlederen forteller at den generelle formuleringen er ment for å holde tritt med den raske, teknologiske utviklingen.

Vi ønsker en reservasjonsrett som kan ta høyde for nye etiske problemstillinger som dukker opp, sier hun.

– Så dere ønsker en omkamp om reservasjonsretten for helsepersonell?

– Ja, det er en mulighet. Ny teknologi vil føre til nye etiske problemstillinger. Jeg mener man burde få kunne reservere seg fra å være med på å lage designbabyer, eller abortere et foster på bakgrunn av dets egenskaper, sier Bollestad.

LES OGSÅ: – Trosfrihet får mindre betydning

Vanskelig med Ap-samarbeid

– Dette er en altfor vid formulering. Skulle den bli vedtatt, ville den gi for mye makt til hver enkelt helsearbeider, sier Siri Sandvik, kommunepolitiker for Arbeiderpartiet i Eid kommune. Hun er også lege og medlem av Aps kvinnenettverk, og kjempet mot av regjeringens forslag i 2014 om reservasjonsrett fra å henvise til abort for leger.

– Hensynet til pasientene og deres tilgang til prevensjon må veie tyngre enn hensynet til helsepersonellets samvittighet, slår Sandvik fast.

– Frykter du ny reservasjonsstrid?

– Ja, det kan det fort bli. Det kommer an på om KrFs havner i posisjon etter valget.

– Hvordan påvirker dette KrFs samarbeidsmuligheter med Ap?

– Det er ingen hemmelighet at vår partiledelse har fridd litt til KrF. Men skal KrF stå steilt på dette, kan jeg ikke se at vi kan få til en avtale, sier hun.

LES OGSÅ: Ap-splid om KrF-samarbeid

Ikke tyst. Etter at denne saken gikk i trykken, har HEF ønsket komme med følgende svar til Olaug Bollestad.

- HEF støtter legenes rett til å reservere seg mot å delta i inngrepet ved omskjæring, slik vi også gjør ved abort. Detble omtalt i media og på HEFs Facebookside da debatten gikk i 2015 og 2016, men Bollestad har tydeligvis ikke undersøkt det hun uttaler seg om, skriver Lars-Petter Helgestad i en e-post.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter