Nyheter

– Vi er mer bevisste på ytringsfriheten

William Nygaard mener dagens kriser kan utfordre flere demokratiske tradisjoner, ti år etter at de første Muhammed-karikaturene ble trykket i Jyllands-Posten.

– Det positive er at opinionen og det allmenne publikum har fått et mye mer bevisst forhold til ytringsfrihetens betydning, sier William Nygaard.

Likevel mener styrelederen i den norske ytringsfrihetsorganisasjonen PEN at det er noen mørke skyer i horisonten, ti år etter at Jyllands-Posten først publiserte tolv karikaturer av profeten Muhammed under tittelen «Muhammeds ansigt».

LES OGSÅ: – Det er historiefornektelse ikke å vise Muhammed-tegningene i skolen

– Bedre debatt

Det kom som følge av at en forfatter hadde problemer med å få danske tegnere til å illustrere en barnebok om profeten Muhammeds liv.

I året som fulgte publiseringen av tegningene, satte karikaturene sinnene i kok hos muslimer verden over. De ble også publisert i Norge av den kristelige, konservative avisen Magazinet i januar 2006. Avisens daværende sjefredaktør, Vebjørn Selbekk, måtte få politibeskyttelse.

Attentatet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i januar i år, startet nok en debatt om ytringsfrihetens kår.

Nygaard mener debatten rundt karikaturstriden har vært viktig.

– I Norge har det ført til en kvalifisert debatt om tematikken, om hvilke risiko som ytringsfriheten er utsatt for i et moderne samfunn, sier Nygaard.

LES OGSÅ: Selbekk: – Vis karikaturene

Flemming Rose skeptisk

Ti år med karikaturstrid har ført til flere attentatangrep, planlagte terroraksjoner og drapstrusler mot de involverte. Forrige uke mottok Vebjørn Selbekk Fritt Ords Honnørpris, sammen med utenriksredaktør i Jyllands-Posten, Flemming Rose. Som kulturredaktør i samme avis i 2005 var Rose ansvarlig for publisering av Muhammed-karikaturene. Begrunnelsen til Fritt Ord-stiftelsens tildeling var «for deres prinsippfaste forsvar for ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid.»

Under prisseremonien uttalte Flemming Rose at han er mer bekymret for ytringsfriheten i dag enn for ti år siden, og at han opplever at selvsensuren i Danmark har økt, ifølge fagbladet Journalisten.

Nygaard var selv tilstede på seremonien og forteller at han diskuterte temaet med den danske redaktøren.

– Han sa til meg at debatten har blitt mye mer polarisert i Danmark enn tidligere. Det kan synes som om yttergrense flyttes og polariseringen er mer markant i Danmark enn her til lands i debatten om ytringsfrihet, sier Nygaard.

Følg oss på Facebook og Twitter!

LES OGSÅ: Karikatur-tvang

– Særsituasjon i dag

Selv om Nygaard er glad nordmenns bevissthet om ytringsfrihet er større enn for ti år siden, mener han verden er i en annen situasjon enn i dag.

– I dag mener jeg situasjonen er langt mer dyster. Verdens kriser er så store at vi nesten ikke kan måle dem mot situasjonen for ti år siden. Det er en særsituasjon hvor mye prøves under endrede forhold, sier Nygaard.

Han tenker spesifikt på krisene knyttet til IS, krigene i Ukraina og Syria, og den globale flyktningkatastrofen, som har satt Europas asylsystem på prøve.

– Utfordringen oppstår selvsagt også når en sammensatt tverr- og multikulturell utvikling bringer nye folkegrupper sammen. Religiøse, politiske og demokratiske tradisjoner er ulike både når det gjelder ytringsfrihet, kvinnesyn og forståelsen av øvrige menneskerettigheter.

LES OGSÅ: Tegningene provoserer norske muslimer

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter