Nyheter

Tegningene provoserer norske muslimer

Onsdag slapp Charlie Hebdo en ny Muhammed-tegning. – De insisterer på å ydmyke, sier Trond Ali Linstad.

– Det er nedrig, fornærmende og en insistering på sjikane, men forventet. Personlig velger jeg å bla om, sier den profilerte muslimen, Trond Ali Linstad.

Én uke etter terroranslagene mot redaksjonen til Charlie Hebdo i Paris, er profeten Muhammed på forsiden til den satiriske ukeavisen igjen. Denne gangen med tårer i øynene.

– Uheldig, respektløst og skammelig, sier tidligere leder i Islamsk råd Norge, Senaid Kobilica. I dag er han sjefsimam i Det Islamske Fellesskap Bosnia og Herzegovina i Norge.

REDAKTØREN KOMMENTERER: «Frihet og ansvar – derfor publiserte vi Charlie Hebdo-forsiden»

Ond spiral

– Mange vil nok mene at Charlie Hebdo slik viser at de ikke lar seg kneble av terrorister, Trond Ali Linstad?

– Jeg mener at de er fundamentalistiske. De gjør dette til en gedigen kamp. Da reiser alle sine faner og forventer at de andre skal gi seg eller svare. Konflikten tilspisses.

Han tviler på at karikaturene i ukeavisen «fremmer ytringsfrihet eller saklig, nøktern diskusjon».

– Jeg mener de har virket mot sin angivelige hensikt, nemlig religionskritikk. Diskusjonen låses. Har vi sett noen debatt om hva islam og Profeten er? Eller har det bare handlet om grensene for hva som er sjikane, spør Linstad.

Handler ikke dette om å karikere ekstremister?

– Jeg opplever at alle skjæres over én kam, at tegningene forholder seg til muslimer og Profeten. Det skaper bare steilere fronter.

Hvorfor gjør dette vondt?

– Mange føler at deres ideal, profeten, tråkkes på. Da tråkkes også deres identitet som menneske og muslim på. Det de setter opp som sitt ideal, spyttes på, og dermed spyttes også deres selvopplevelse på.

LES OGSÅ: «Charlie og ytringsfriheten»

Farlig

Senaid Kobilica mener bildene i Charlie Hebdo har lite med ytringsfriheten å gjøre, men er ment å provosere.

– Situasjonen er så spent og vanskelig å kontrollere i dag at det å trykke provoserende karikaturer nesten betyr at vold uunngåelig følger. De vet at det er mange grupper og individer som man ikke har kontroll over. Det følger et ansvar med alt man gjør og sier, sier han.

I Kobilicas menigheter vet de av erfaring hva det vil si å mangle ytringsfrihet og frihet, understreker han. Derfor snakker ingen om forbud, men om respekt og om følelser.

– Føler folk det mangler hos tegnerne?

– Absolutt. De vet at enkelte vil reagere. Likevel gjør de det. Men de aller, aller fleste vil ikke ha noe problem med tegningene, men kanskje være litt kritiske.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Følg Profetens eksempel!

Kobilica mener profettegningene som har vært på trykk i ulike utgaver viser en manglende respekt for menneskene de er adressert til. Han mener de er rettet mot muslimer flest.

– Man må prøve å sette seg inn i hva som er viktig for andre, som er en del av en annen sitt hjerte. Dette kan ikke gjøres uten å ha respekt for dem, uten hensyn til hver enkelts verdighet. Jeg forventer at vi slipper overdrivelser av ytringsfriheten, sier han.

Selv oppfordrer Kobilica trosfellene, men kanskje først og fremst ekstremistene, til å følge profeten Muhammeds eksempel.

– Han ble spyttet på, kastet stein på og hånet i sin misjon. Profeten ville aldri reagert med vold eller drap, men med kjærlighet og noe som vinner hjerter. Profeten trenger ikke beskyttelse, sier sjefsimamen.

LES OGSÅ: – Skjønner ikke satirekodene

Noen vil se karikaturer som et middel for å endre religioner eller religiøse praksiser?

– Jeg synes det er veldig merkelig å latterliggjøre og bagatellisere Gud og Profeten for å forbedre islam. Det er tull og ingen løsning. Det finnes mange andre måter å få sagt ting på. Jeg forventer bare at folk bruker hodet. Det er bedre med dialog og forståelse.

Kobilica opplever at folk flest forstår at «tegningene går for langt og prøver å provosere og ydmyke muslimer».

– Men det er trist at en del muslimer ikke har lært mye av Profeten og hans liv. Det er et problem for oss muslimer, som vi må jobbe med, sier han, med henvisning til ekstremistene.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter