Nyheter

Stortingsgruppe for religionsfrihet dannes i onsdag

Gruppen skriver seg inn i et internasjonalt nettverk for religionsfrihet, ifølge initiativtaker Abid Q. Raja.

– Vi ser med jevne mellomrom hvordan religionsfriheten settes under press, men tenker lite over hvor mange konflikter som kan spores tilbake til religion, sier Abid Q. Raja.

Det er mot dette bakteppet Venstre-representanten, sammen med blant andre Høyres Sylvi Graham, har tatt initiativ til å opprette en religionsfrihetsgruppe på Stortinget.

LES OGSÅ: Bruker pisk for å skape østerriksk islam

Store ambisjoner

Raja ramser opp konflikter fra alle verdenshjørner der han mener religion «brukes til forfølgelse og drap»:

– Islamsk Stat slakter ned alle annerledes troende. Kirker bombes i Pakistan. Rohingya-muslimer er på flukt i eget land, i Myanmar. I India forfølges muslimer. I Kina forfølges buddhister og muslimer. I Saudi Arabia fordrives alle andre enn muslimer.

Stortingsgruppen er en del av en rask voksende bevegelse med et ambisiøst mål om å bekjempe slik bruk av religion og å arbeide for religionsfrihet, forklarer venstremannen entusiastisk.

Samtlige partier er representert.

LES OGSÅ: SV- og KrF-velgere er mest religionsåpne

Internasjonalt nettverk

Engasjementet for religionsfrihet var ikke så målrettet før, men nå tar en internasjonal bevegelse for alvor form, mener Raja:

– Organisasjoner som Amnesty International og Stefanusalliansen har gjort en viktig jobb. Det samme har regjeringer og internasjonale organer som FN. Men de siste må gjerne være mer diplomatiske. Det må ikke folkevalgte. De står mye friere til å reagere. Her er det et stort rom vi kan fylle.

Mye har skjedd på kort tid. En spire ble planet under et forskermøte i regi av Oxford Journal of Law and Religion i Storbritannia i fjor sommer, der Raja var en av fem inviterte folkevalgte fra ulike land. De ble enige om at noe måtte gjøres og Raja foreslo å holde en konferanse i Oslo.

I november underskrev parlamentarikere fra 27 land en erklæring i Oslo, der de forpliktet seg til å jobbe for religionsfrihet og til å støtte hverandre. Et internasjonalt nettverk av parlamentarikere ble med det til under navnet IPP – «International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief».

Alle medlemmer i IPP oppfordres til å danne egne nasjonale grupper. Tanken er at det skal dannes slike grupper over hele verden. I forlengelsen av dette kan nasjonale, regionale og internasjonale møter holdes, opplyser Ed Brown i Stefanusalliansen.

Siden den gang har folkevalgte fra flere land fulgt opp. Deriblant i Pakistan for noen uker siden.

LES OGSÅ: Samler folkevalgte til kamp for trosfrihet

Tunge aktører

– Etter møtet i Oslo ble representanter fra de tyske kristendemokratene, CDU, så inspirert at tankesmien deres, Adenauer-stiftelsen, nå har tatt initiativ til å huse neste konferanse i New York. De har lagt veldig mange penger på bordet. Initiativet kommer egentlig fra ledelsen i Angela Merkels parti, sier Raja.

Raja har blitt valgt inn i styret i IPP, og var nylig i Washington D.C. sammen med Stefanusalliansens Ed Brown for å planlegge gruppens neste møte. Der møtte de blant annet president Obamas spesialrådgiver for religionsfrihet og menneskerettigheter i Det hvite hus.

Nå håper Raja flere norske folkevalgte vil melde seg inn i IPP.

LES OGSÅ: «Vi som parlamentarikere kan gjøre en forskjell»

Vardetenning

Høyres Sylvi Graham peker på menneskerettserklæringens artikkel 18 om tros- og livssynsfrihet.

– Menge ser behovet for å løfte fram denne artikkelen nå. Noen må stå opp og si ifra når artikkel 18 ikke respekteres, sier hun,

Graham trekker også fram manglende respekt for tros- og livssynsfriheten som en medvirkende årsak til politisk ufred og lidelse.

– Både religiøse minoriteter og enkeltmennesker trenger støtte og det du kan kalle vardetenning for trosfriheten, sier hun.

LES OGSÅ: Føler seg tvunget til å velge mellom religion og karriere

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter