Religion

Bruker pisk for å skape østerriksk islam

Forbyr utenlandsk pengestøtte til muslimske organisasjoner og påbyr bruk av tyskspråklig koran.

De drastiske endringene i Østerrikes over hundre år gamle «islamlov» ble vedtatt av nasjonalforsamlingen onsdag 25. februar.

Ingen av de andre trossamfunnene er gjenstand for en slik regulering, skriver Reuters.

Målet er å hindre radikalisering, utenlandsk politiisk innflytelse og å legge til rette for et islam mer i tråd med «våre felles europeiske verdier», ifølge den konservative utenriksministeren Sebastian Kurz, som også har ansvar for integreringspolitikken.

LES MER: Nye «drivhus» skal hindre radikal islam

Ok for flertallet

Lovendringen støttes av landets katolske biskoper og ble motvillig akseptert av den største muslimske organisasjonen, IGGiO. Det har vært få protester fra det store, katolske flertallet i befolkningen.

Når lovendringene trer i kraft vil:

• Fast utenlandsk finansiering av muslimske organisasjoner være forbudt.

• Grupper som representerer østerrikske muslimer måtte bruke en standardisert tysk oversettelse av Koranen.

Høyrepartiet Østerrikes folkeparti regjerer i koalisjon med sosialdemokratene. Om lag 170 østerrikere har blitt fremmedkrigere i senere år, men landet har ikke vært rammet av islamistisk motivert terror.

LES OGSÅ: Ønsker seg kjønnsdelt basseng

Østerriksk islam

«Vi vil ha et østerriksk islam», var beskjeden fra utenriksminister Kurz.

Østerrike skriver seg dermed inn i en europeisk trend. «Europeiske land satser store midler på å skape en hjemlig islam», skrev Vårt Land 6. mai.

Men land som Frankrike vil i motsetning til Østerrike bruke gulrot for å nå målet og motarbeide radikalisering, blant annet ved en storstilt satsing på islamutdanning ved landets universiteter.

Den østerrikske lovendringen innebærer også en dobling av antall universitetsemner for imamer, og gjør disse obligatoriske for islamske sjelesørgere i fengselsvesenet og militæret, ifølge BBC.

LES OGSÅ: – Vi er blitt mer tolerante

Tyrkisk protest

Vedtaket har riktignok ikke gått upåaktet hen. En stor andel av muslimene, som utgjør seks prosent av landets befolkning, har bakgrunn som tyrkiske arbeidsinnvandrere. Mange av imamene sendes og finansieres av Tyrkias religionsdirektorat («Diyanet»).

I forkant uttalte lederen for direktoratet at en slik lovendring vil «sette religionfriheten i Østerrike hundre år tilbake», ifølge Reuters.

Tyrkia er selv stadig gjenstand for kritikk for manglende religionsfrihet.

Ungdomsdelen av IGGiO og den tyrkisk finansierte tyrkisk-islamske unionen i Østerrike er derimot kritiske. Sistnevnte akter å bringe lovendringene inn for grunnlovsdomstolen.

BBC skriver at muslimske grupper mener forbudet mot utenlandsk finansiering forskjellsbehandler landets religioner.

LES OGSÅ: Krever obligatorisk norskkurs for import-imamer

Islamloven

Islamloven av 1912 var opprinnelig ment å sikre rettighetene til bosniske muslimer i det habsburgske imperiet. Den gjorde islam til en offisiell religion og har blitt løftet fram som et forbilde for europeiske land.

Østerrikske myndigheter viser til at den oppdaterte utgaven av loven sikrer flere religiøse rettigheter for landets muslimer:

• Islamsk sjelesorg i offentlige institusjoner som sykehus og i hæren.

• Retten til å spise og produsere halal-mat.

• Ofisiell anerkjennelse av islamske gravplasser.

• Offisiell anerkjennelse av islamske helligdager.

Frihetspartiet på ytre høyre, som støttes av om lag hver fjerde velger, mener derfor loven er for mild.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Middelvei

I et intervju med The Guardian forsvarer den populære, 28 år gamle utenriksministeren lovendringene. Frihetspartiets motstand tolker han som at de folkevalgte har funnet en god middelvei.

– Vi har egne lover for hvert eneste trossamfunn i Østerrike. De har ulike behov, men også ulike problemer. Utenlandsk innflytelse er kun et problem vi har i det muslimske miljøet, sier Kurz.

Han mener loven, som er forhandlet fram i samarbeid med representanter fra muslimsk organisasjonsliv, er et integreringspolitisk forbilde for europeiske land.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion