Politikk

Støre avblåser Ap-krisen

Ap går fram mens Venstre stuper og KrF er under sperregrensa. Jonas Gahr Støre avblåser krisen i partiet.

Bilde 1 av 2

– Dette bekrefter utviklingen gjennom sommeren. Regjeringen mister flertallet til Ap også på denne målingen. Velgerne ser i en ny retning, sier Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiet går fram 2,9 prosentpoeng på Norstats nye gallup for Vårt Land – opp fra kriselave 21,5 i juni til 24,4 prosent i august.

LES ANALYSEN: Venstre stuper og KrF faller

Avblåser krisen

Med en sommerferie mellom seg og metoo, Giske-saken og intern splid avblåser Ap-lederen nå krisen i partiet.

– Når debatten ikke handler om politikk virker det fremmed for velgerne. Mange satt seg på gjerdet. De vender tilbake nå, sier Støre.

Er krisen avblåst?

– Ap er ikke i krise, men samlet og motiverte for å jobbe for våre alternative løsninger til regjeringens. Vi står for fellesskap og velferd uavhengig av lommebok fremfor privatisering. Ap står for trygghet i møte teknologiske endringer på jobb og beredskap mot nye trusler.

Vårt Lands gallup gir rødgrønt flertall med 88 mandater fordelt på Ap, Sv, Sp og Rødt. Det skyldes at Venstre og Kristelig Folkeparti faller under sperregrensa på fire prosent og mister utjevningsmandatene sine.

LES OGSÅ: Nesten like mange har meldt seg inn som ut av KrF etter Bekkevold-bråket

Motpart i motvind

Aps fremgang inngår i en oppadstigende trend i august. Paritet får i snitt 26,1 prosent på målingene. Flere har målt partiet på 27- og 28-tallet, forteller valgforsker Bernt Aardal:

– Der er økningen så stor at den er utenfor feilmarginen og statistisk utslagskraftig. Det er grunn til å tro at Ap har fremgang denne måneden, sier professoren i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Mens andelen usikre velgere har gått «markant ned», lekker Ap til Rødt, Sp og SV, slik de også gjorde ved stortingsvalget, påpeker han.

– Aps utfordring ligger mest til venstre. I august har i snitt ti prosentpoeng av tidligere velgere gått til Sp og SV.

Hvorfor går det bedre?

– Ap har kommet på offensiven og regjeringspartiene i forsvarsposisjon i debatten. Sandberg- og terrorsikringssakene har gitt Ap mer substans i kritikken av regjeringen enn de har hatt på en god stund.

Støre sier det er fordi Ap nå kan snakke politikk?

– Politikere sier gjerne det. Det skal du ta med en klype salt. Hvis det kladder seg til for motparten er det vel så bra.

LES OGSÅ: Sentrum i tenkeboksen om mistillit til Solberg

Venstres fall

Venstre stuper fra solide 5,1 i juni til tre prosent i august – den eneste endringen som er utenfor feilmarginen og dermed statistisk sikrest. Stortingsgruppa på åtte ville blitt til to.

– Vi er ikke fornøyd og skal jobbe hardt for å vise fram at Venstre utgjør en forskjell på politikken som føres nasjonalt og lokalt. Ikke minst innen klima- og miljø, utdanning, kultur og nye arbeidsplasser i hele landet, sier generalsekretær Marit H. Meyer.

Venstres fall må nyanseres, mener Aardal: Partiet lå høyere på Vårt Lands juni-måling en snittet.

– Det svinger litt for Venstre, sier professoren.

Likevel er Venstre i trøbbel, mener han

– Ingen har så lav velgerlojalitet og de lekker i begge ender. De taper til Høyre, som de fikk mange taktiske stemmer fra ved valget i fjor. Og de lekker til miljøkonkurrentene SV og MDG. Det er ganske fundamentalt. I tillegg har nesten 30 prosent av 2017-velgerne satt seg på gjerdet.

– Hva er årsaken?

– Debatten har ikke vært på Venstres banehalvdel. Det har stormet rundt Frp og statsministeren. Venstres dilemma er også at de tiltrekker seg ulike velgere. Det var delte meninger også internt om å gå i regjering. At så mange har satt seg på gjerdet tyder på at de er usikre på hvordan dette går.

BERIT AALBORG: «De som har meldt seg ut av KrF har kanskje gitt plass til nye»

KrFs kamp

KrF faller 0,6 prosentpoeng, fra 4,2 til 3,6 prosent. Tallet er svært usikkert, men trenden over tid viser et parti i kamp mot sperregrensen, ifølge Aardal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk