Nyheter

Sa nei til spagettimonster

Staten godkjente ikke «pastafarianerne».

Det er fullt mulig å tilbe Det Hellige Flygende Spaghettimonsteret i Norge, men statsstøtte får man ikke, har Kulturdepartementet bestemt.

LES OGSÅ: Tror på dødens velsignelse

Ikke nok

Det var i 2013 at det ble søkt om å få registrert trossamfunnet Det Hellige Flygende Spaghettimonsterets Kirke i Norge. Den ble stiftet av Bobby Henderson i USA som en protest mot at intelligent design ble tatt inn i læreplanene på lik linje med evolusjonsteorien. Men selv om bevegelsen har sitt eget evangelium og åtte bud, vil ikke departementet godkjenne «pastafarianerne» som eget trossamfunn.

«Det er ikke tilstrekkelig å være en antireligiøs bevegelse, drive med satire, humor eller være opptatt av filosofiske spørsmål, livsutfoldelse og regler for hvordan man bør leve, for å bli registrert som trossamfunn i henhold til trossamfunnsloven.» skrev departementet i sitt avslag, ifølge Aftenposten.

LES OGSÅ: – Vil vise at vi er seriøse

Pi-ismen fikk smekk

Pi-ismens vennesirkel, som bekjenner seg til tallet pi, om lag 3,14, ble i 2006 godkjent som trossamfunn av Fylkesmannen i Telemark. I løpet av to år fikk Pi-ismens vennesirkel nesten 70.000 kroner i statsstøtte.

– I starten var det vel nysgjerrighet, for å sjekke om det gikk an å starte et trossamfunn. Vi lurte på hvor komplisert det var. Det viste seg å ikke være så vanskelig, sa et medlem til NRK den gang.

NRK spurte om det hele var et pek, og medlemmet svarte at det var det kanskje. Etter en rekke medieoppslag om bevegelsen snudde fylkesmannen og krevde trossamfunnet slettet og statstøtten tilbakebetalt. Pi-istene nektet og anket til kirkedepartementet. Ifølge Pi-leder Andreas Kise, endte saken med at de slapp å betale tilbake pengene.

– Men vi får ikke støtte lenger, og dermed har vi et ganske lavt aktivitetsnivå for tiden, sier han til Vårt Land.

– Jeg er likevel sterk i troen, sier Kise og avviser at Pi-ismen er tøys.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tilber geit

«Jan den fjerde breket fred og forsoning blant alle mennesker og klovdyr».

Ordene er hentet fra en søknaden til Fylkesmannen i Oslo og Akershus om å bli registrert som trossamfunn. Søkerne er Jan den fjerdes disipler, og Jan den fjerde er en utstoppet geitebukk på Blindern studenthjem. En av disiplene er Knut Frydenlund, beboer ved studenthjemmet.

– Her på studenthjemmet har vi allerede en rekke tradisjoner og ritualer som grenser opp til å bli en religion. Da tenkte vi at det var artig å ta den helt ut, forklarer han.

LES OGSÅ: – Ordningen bør avskaffes

«Jan den fjerde gjorde seg kjent for menneskene gjennom den gave han har skjenket oss, drinken drank. Drank er et sentralt element i Jan den fjerdes disipler trosutøvelse og inntas ved alle høytider», står det videre i søknaden.

– Kan du forstå at dette blir sett på som tøys eller satire på linje med flygende spagettimonstre?

– Det kan jeg, men jeg ser heller ikke noe galt med spagettimonstre. Det er en berettiget kritikk av religion og støtteordninger. Men nå er ikke det hovedmomentet vårt. Vi ønsker bare å bygge videre på kulturen som er her på studenthjemmet.

– Du er aktiv i studentpolitikken. Hva ville du tenkt dersom det ble stilt en valgliste til studentparlamentet kun med formål å kun ha det gøy?

– Det har vi hatt mange ganger allerede. Jeg blir ikke sint av det, så det må vi bare tåle, sier Frydenlund.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter