Nyheter

Tror på dødens velsignelse

For Loke Torrissen (30) ble samfunnets jakt på evig liv uutholdelig.

Torrissen søkte derfor Fylkesmannen i Oslo og Akershus om å få registrere «Dødskult» som eget trossamfunn. Han fikk nei, men anket til Kulturdepartementet som nå behandler saken.

Foreløpig har sammenslutningen bare tre medlemmer, men de insisterer på å bli tatt seriøst. Torrissen bedyrer også at han ikke prøver å teste ut grensene for hva som kvalifiserer til offentlig støtte til trossamfunn, selv om han forstår dem som måtte tro det.

– Vi er gravalvorlige. Dette er et motsvar til alle dem som jobber for å overleve i stedet for å leve, sier Torrissen.

Om Dødskults søknad skulle bli avslått, vil ikke Torrissen og hans trosfeller gi seg med det.

– Vi er villige til å forfølge denne ideen så langt som mulig og vil ikke godta et avslag fra Kulturdepartementet. Vi gjør dette for å få anerkjennelse for vår overbevisning, ikke for å få offentlig støtte, sier han.

Memento mori

I avslaget fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus heter det at «ut fra lovarbeidenes anførsler om at begrepet ‘trossamfunn’ må vurderes ut fra vanlig forståelse av begreper … finner fylkesmannen ikke å kunne registrere Dødskult som et religiøst samfunn i henhold til trossamfunnsloven.» Dette er ikke Torrissen enig i.

– For oss er det å tro på noe, enda det kanskje ikke kan forsvares ett hundre prosent rasjonelt, selve definisjonen på religion. Slik vi oppfatter det kvalifiserer derfor Dødskult som trossamfunn, sier han, og legger til:

– Når noe som livssynssamfunnet Human-Etisk Forbund og trossamfunnet «Alt som er» har gått igjennom, så burde det være plass til Dødskult også.

Trenger døden

Torrissen fikk ideen til Dødskult (uttales som i adjektivet) etter å ha lest mange artikler om livsforlengelse og evig liv.

– Jeg har alltid vært fascinert av evig liv, men det begynte å plage meg at det er et så ensidig syn på saken. Hver gang jeg leser om forskning på evig liv, blir det alltid positivt framstilt. Jeg ønsket å lage en motvekt. Vi tror på døden, det at vi trenger en naturlig deadline, sier han.

Forskningen som Torrissen snakker om, hører ikke hjemme i nettets obskure avkroker. Denne uken skrev blant annet NRK om den britiske gerontologen Aubrey de Grey som mener det snart vil være mulig for mennesker å leve til de blir 1.000 år gamle.

– Da jeg leste om det amerikanske firmaet Calico som arbeider for å bekjempe alderdom og alderssykdommer, var det dråpen som fikk det til å renne over og som motiverte meg til å etablere Dødskult. Vi er engstelige for at vi i praksis skal oppnå evig liv. Menneskeheten gjør stadig framskritt og det blir brukt ufattelig mye penger på slik forskning, penger som burde vært brukt på ordentlige problemer, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Utradisjonell religion

Noen ritualer eller trossetninger har Dødskult ikke, men de har utformet en slags lære.

– Vi har tre grunnprinsipper: Disiplin, kunnskap og at vi skal ut av «komfortsonen», sier Torrissen, og forklarer:

– Vi vil at folk skal leve et fullverdig liv, med opp- og nedturer. Å prøve ting vi nødvendigvis ikke er flinke til, mener vi er viktig.

Den unge mannen vil heller ikke ha på seg at han er med på å forsvare en slags hensynsløs, egoisistisk og narsissistisk livsstil.

– Dette er ikke hedonisme. Vi ønsker å anerkjenne at den tiden vi har på jorden ikke er ubegrenset og at det ikke nødvendigvis er et problem, sier Torrissen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter