Nyheter

Regjeringen i tenkeboksen om gravferds-ansvar

Oslo kommune ber Kulturdepartementet ta gravferdsansvaret fra Den norske kirke.

Kulturdepartementet holder kortene tett til brystet, men sier de er i gang med en tilbakemelding på forslaget.

– Vi vil gi et tilsvar så snart vi er klare, men jeg kan ikke si mer om innholdet før det blir ferdig og offentliggjort, sier leder for kirkeavdelingen i Kulturdepartementet, Ingrid Vad Nilsen.

Ønsker endring

Spørsmålet om hvem som skal ha gravferdsansvaret ble tatt opp mellom kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) og kulturdepartementet i et møte som ble holdt torsdag forrige uke.

– Vi i Oslo kommune la frem ønske om en lovendring. Vi vil snu det på hodet slik at det er kommunen som har ansvaret for gravferd, sa Bjercke til Vårt Land dagen etter møtet.

I dag står det i både kirkeloven og gravferdsloven at det som hovedregel er kirkelig fellesråd i den enkelte kommune som har ansvaret for gravferdsforvaltningen. Men en åpning i loven gjør det mulig å gi ansvaret til kommunen dersom både kommunen og fellesrådet ønsker det.

LES OGSÅ: – Felles minnelunder må være vakre og verdige

Først «ikke-sak»

Forslaget om å endre loven ble kjent i juli da Oslo kommune sendte et brev til kulturminister Thorhild Widvey (H).

Widvey har tidligere uttalt at loven i første omgang ikke vil bli endret, og at dette er en ikke-sak. Er dette fortsatt status?

– Det vil vise seg, men det skal ikke ta lang tid før vi vil si hva vi mener i saken. I løpet av to uker håper vi at tilsvaret er klart, sier Ingvid Vad Nilsen i Kulturdepartementet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Spesiell ordning

I Oslo er det gravferdsetaten i kommunen som har ansvaret for gravferden, men de samarbeider med Oslo kirkelige fellesråd om forvaltningen. Slik har det vært siden gravferdsloven ble innført i 1997.

I fem kommuner har kirken overlatt gravferdsansvaret fullt og helt til det offentlige: Modum, Gjesdal, Bærum, Sandefjord og Vennesla. I disse tilfellene er overføringen sendt inn som sak til departementet, som har godkjent overføringen. I Oslo har det aldri skjedd en formell overføring, og det er det striden nå handler om.

En lovendring kan få konsekvenser for organiseringen av gravferdsansvaret i resten av landet, siden det i dag er kirkelig fellesråd som har ansvaret de aller fleste steder.

LES OGSÅ: Oslo vil frata kirken ansvaret for begravelser

– Kan fortsette samarbeid

Oslo kommune mener en trosnøytral part bør ha ansvaret for gravferden.

– Det sørger for trosfrihet og likeverdighet. I Oslo er det særlig viktig med en så mangfoldig innbyggermasse, sier byråd Bjercke.

Ønsket deres om å la kommunene få ansvaret for gravferdsarbeidet er i tråd med anbefalingene fra den rødgrønne regjeringens tros- og livssynspolitiske utvalg, det såkalte Stålsett-utvalget.

Kirkeverge i Oslo, Robert Wright, vil ikke at Oslo kommune skal overta alt ansvaret, men sier at kirkelig fellesråd er åpne for å fortsette dagens ordning.

– Vi er veldig åpne for å videreføre samarbeidet med Oslo kommune, sier Wright.

LES OGSÅ: Ønsker hilsen på gravsteinen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter