Klima

Pønsket ut fredsknep

Borgerlige forhandlere kjøper seg ro når de lar sin egen «fredsgruppe» rydde bort bråk om grønne avgifter. Taktikken var avtalt i forkant.

Som Vårt Land omtalte var etter det første forhandlingsmøtet om et krisetruet statsbudsjett var Høyre, Frp, KrF og Venstre var enige om å sette ned en arbeidsgruppe for å løse grønne avgiftsfloker.

Men nå viser det seg at ideen hadde de jobbet med en stund i det stille. De fire partiene har nemlig hatt flere budsjettmøter om fremdrift og teknikk før det første offisielle forhandlingsmøtet med tradisjonelt, presseoppbud utenfor.

– Gruppen skal legge på bordet en meny for hva som kan bidra til et grønt skifte. Deretter blir det vår jobb å bringe det inn i forhandlinger og forhåpentligvis få et resultat, forklarte KrFs Hans Olav Syversen pressen etter budsjettmøtet onsdag ettermiddag.

Det skal være de to blå regjeringspartiene som har ivret mest for å forsøke et utvalgsarbeid som redningsplanke. For finner de ikke en løsning med Venstre, kan budsjetthøsten sette regjeringens liv i fare.

LES OGSÅ: Setter ned «fredsgruppe» i budsjettstrid

«Fredsutvalget»

Ved å la problemstoff havne i et eget «fredsutvalg» henter pressede budsjettparter frem en teknikk fra i fjor. Da var bistandspolitikken det store hinderet for en budsjettavtale.

Men samtaler Vårt Land har hatt med en rekke involverte, tyder­ på et langt mer krevende­ løp i år. Det skal mye til for å lykkes­. Og som i fjor er det partitoppene som til slutt ventelig avgjør sluttkampen om budsjettet.

Dermed kan opplegget også fungere som en ren «timeout» for å utsette bråk. Eksempelvis slipper helgens viktige lands-
styremøte i KrF om regjeringsvalg å oppleve budsjettstøy fra sidelinjen. Gruppearbeidene i fjor og i år er uansett ganske forskjellige:

• I fjor handlet det om at fag-
politikere fra Frp/Høyre og de to støttepartiene skulle gjennomgå­ bistandsbudsjettet for å kartlegge­ hvor man kunne være enige om å kutte.

• I år må gruppen egentlig finne­ løsninger som omhandler en mengde avgifter og hvordan kombinasjoner kan krympe­ utslippsgasser­. De skal finne menyen­ regjeringen ikke selv har kunnet lage.

• Utvalget har heller ikke lov til å ta opp selve hovedproblemet i budsjettkampen: Regjeringspartienes ultimatum «ikke rør» om egen modell for bensin- og dieselavgifter.

LES OGSÅ: Spillet alle de borgerlige taper på

Blåblå: Uaktuelt

Det siste sto både Høyre-forhandler Svein Flåtten og hans Frp-kollega Hans Andreas Limi hardt på da Vårt Land snakket med dem etter­ budsjettforhandlingene onsdag. Limi gjentok i går at det å øke bensin- og dieselprisene er komplett uaktuelt.

– Men er det ikke egentlig din egen finansminister og regjeringen selv som burde gjøre et slikt utredningsarbeid før budsjettet legges frem?

– Regjeringen har jo gjort det og lagt frem den pakken om avgifter og lettelser som alt er kjent. Men med den nye arbeidsgruppen ville vi ta en runde til og forsøke å jobbe frem noe for alle – inklusiv Venstre, svarer Limi.

LES OGSÅ: Venstre-kurs mot frontkollisjon

Nøkkelfolk

Arbeidsgruppen­ består av miljøpolitiske nøkkelfolk­ og erfarne avgiftspolitikere: Venstres Ola Elvestuen, KrFs Kjell Ingolf Ropstad, Høyres Nikolai Astrup og Frps Kenneth Svendsen. De får sitt apparat­ av stortingsrådgivere og får kalkulatorhjelp fra Finans-
departementet.

De skulle ha sitt første møte i går. Og skal trenge minst en arbeidsuke på jobben. Dermed settes også de virkelig harde forhandlingene på vent til neste helg, etter fristen.

– Oppdraget i år inkluderer mye mer enn i fjor og dessuten er motsetningene større, sier KrFs Ropstad, som også satt i fjorårets­ fredsutvalg på bistandsfeltet.

Sprik

Men alt før arbeidet begynte­, er det strid om hva oppdraget egentlig går ut på:

– Gruppen skal bare lage en meny av tiltak, sier Frps Limi.

– Skatter og avgifter, også drivstoffavgifter, vil være en del av arbeidet, sier imidlertid Venstres­ Ola Elvestuen til 
NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima