Nyheter

Klart for kaostid

Venstres alternative budsjett setter kursen front mot front. Forhandlinger kan trenge rask krisehjelp mot havari fra regjeringens topp.

Selv om Venstres alternative opplegg i går leverte flere nye verktøy for klimakutt, vil en hel haug av dem provosere Frp i stortingsforhandlingene. Utad bruker Venstre-toppene budsjettforslaget sitt til å lokke Høyre/Frp:

– Du får nå mer i grønne skattelettelser med Venstre enn med Høyre og Frp. Det bør være en tankevekker for partiene, sier partileder Trine Skei Grande.

LES OGSÅ: Dette er Venstres krav

Høyt spill

Venstre vil snu skatter med rundt 15 milliarder kroner – med like store lettelser og skjerpelser i grønne avgifter og skatter.

Men i møterom har Venstres fylkestopper klarert høyt spill – om regjeringens liv settes på spissen. Sentralt involverte i Venstres apparat mener situasjonen i praksis er fastlåst når forhandlingene mellom Høyre/Frp og samarbeidspartiene starter i dag.

Også sentralt i KrF frykter man at de årvisse rundene der finanstalsmenn går inn og ut av forhandlingsrom kan bli unyttig formalia dersom ikke avgiftsstriden raskt flyttes opp til et høyere nivå. Derfra trengs det signaler om ultimatumet fra Erna Solberg om ikke å røre regjeringens opplegg for drivstoffavgifter og bompengelettelser gjelder. Eller om regjeringen har vilje til å finne andre løsninger som er merkbart grønnere for Venstre/KrF.

LES OGSÅ: KrF i klinsj med alle i alternativt budsjett

Klarert fare

Venstre-leder Grande ville i NRK i går ikke svare klart på om budsjettkampen kan utløse en regjeringskrise. Men i partiets bakre rekker kan man være klare for en periode med kaos.

Om regjeringens videre liv blir satt på spissen – eksempelvis gjennom et kabinettspørsmål – har Grande etter det Vårt Land får opplyst ryggdekning fra landsstyret også til å stemme dagens Høyre/Frp-modell ut. Under landsstyremøtet i midten av oktober skal det bare ha vært to delegater som ønsket en ny landsstyrerunde foran et slikt scenario. Resten ville ikke bøye av.

LES OGSÅ: KrF velger seg Erna – men spriker om Frp

Milliard-snu

Venstres flytter på hele 40 milliarder kroner i det alternative budsjettet sitt. Vanlige familier skal kunne vente seg drivstoffavgifter og dyrere strøm. Men samtidig skal de få skattefritak for månedskort finansiert av arbeidsgiver. Ikke minst handler det om et nytt miljøfradrag på 5.000 kroner for alle personlige skatteytere.

– Hver gang både folk og bedrifter velger bort svarte løsninger, skal man gå i pluss, var budskapet fra partileder Grande og finanstalsmann Terje Breivik under pressekonferansen.

Det har handlet om å gjennomgå sektor for sektor med Venstres budsjettblikk. Slik blir det eksempelvis 2,8 milliarder færre kroner til vei – og 6 milliarder flere til sykkelveier og bane.

LES OGSÅ: Laveste gallupsnitt på fem år

KrF som Ap?

I tillegg kutter Venstre som KrF gjorde dagen før, i flere av Frps små gullsaker for hverdagsfolket. Selv avgiftsfritak på totalt 34 millioner kroner til diesel på båtmotorer skal bort.

– Er det bra for forhandlingsklimaet?

– Omkamper er ikke poenget. Men hvorfor skal akkurat båtmotorer sponses, det er jo behov for et grønt skifte der også. Vi har gått gjennom sektor for sektor og det er vi stolte av.

Dagen før la KrF frem sitt budsjettopplegg. I dette øker miljøavgifter med fem milliarder, men går bort fra Venstres prinsipp om å premiere grønt med lettelser.

– Driver ikke KrF nå med det som du har kritisert Ap for?

– KrF erkjenner jo at man må bruke avgifter for å få ned utslipp, så håper vi pengene tilbakeføres til folk. Men Ap hadde et negativt grønt skatteskifte da de styrte. De øker jo bare avgiftene, svarer Trine Skei Grande.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter