Klima

Nordmenn tror ikke på klimaløsning i Paris

3 av 4 nordmenn mener klimamøtet i Paris er viktig for å sikre at kloden blir for varm. Likevel tror flertallet at de ikke vil lykkes.

– Jeg håper jo at de vil få noe til i Paris. Men jeg er veldig skeptisk til at det vil gå, sier Johan Grøgaard (18).

Både han og medelevene Thomas Davis og Audun Bjerke ved Nadderud videregående i Bærum, er tydelig på at de mener neste ukes klimatoppmøte i Paris er viktig for å nå togradersmålet – at den globale oppvarmingen begrenses til to grader. Men ingen av dem har særlig tro på at det vil skje.

LES OGSÅ: Dette måtte på plass på fjorårets klimatoppmøte

2 av 3 tror ikke på gjennombrudd

De tre ungdommene deler dermed oppfatning med flertallet av den norske befolkning.

I forkant av Paris-forhandlingene har analysebyrået Norstat gjennomført en klimagallup for Vårt Land. Et representativt utvalg nordmenn er spurt hvor viktig de mener klimatoppmøtet er og hvilken tro de har på at de vil lykkes (se faktaboks).

Svarene viser at folk flest har liten tro på hva klimaminister Tine Sundtoft med kolleger vil få til de kommende uker:

• 71 prosent svarer at de mener det er svært viktig eller viktig at landene som møtes til klimaforhandlinger kommer frem til en avtale som sikrer togradersmålet. Bare 7 prosent ser det som uviktig.

• 67 prosent har ikke tro på at møtet vil føre til et gjennombrudd i dette arbeidet. 23 prosent tror på et gjennombrudd.

LES MER: Slik endte klimatoppmøtet fra i fjor

Politiske ledere snakker ned forventningene

Bård Lahn, forfatter av Klimaspillet – En fortelling fra innsiden av FNs klimatoppmøter, er ikke overrasket:

– I forkant av Paris har mange ledere vært travelt opptatt med å snakke ned forventningene til møtet. Både Tine Sundtoft, Erna Solberg og FNs egen klimasjef Christiana Figueres er blant dem. Det virker som folk har fått med seg det, sier Lahn.

Selv har han fulgt klimatoppmøtene i ti år og sitter med mye kunnskap om forhandlingene. Like fullt deler han flertallets oppfatning: Det er, ifølge Lahn, «åpenbart viktig at man kommer frem til en god avtale», men han har «liten tro på at det skjer».

– Og da mener jeg ikke bare å få til en avtale, som sannsynligvis vil skje, men å få i havn en avtale som er god nok, understreker han.

LES OGSÅ: Vi begynner å kjenne igjen mønsteret i klimaforhandlingene

Paris klarer ikke to grader

Og ifølge Tora Skodvin, professor ved Universitetet i Oslo som i flere år har forsket på internasjonal klimapolitikk, vil ikke Paris-møtet greie det. I hvert fall ikke om man med en «god avtale» mener en avtale som sikrer togradersmålet:

– Det er altfor store motsetninger i landenes posisjoner og insentiver, sier Skodvin.

I likhet med Lahn tror hun folk flest har notert seg at både fagfolk og forhandlere har lagt stadig mer vekt på ikke å spille opp til høye forventninger. Lærdommen fra det mislykkede skjebnemøtet i København i 2009 har bidratt til det, tror hun.

LES OGSÅ: Norge faller på klimarangering

Håper å unngå pessimismen.

Lahn tror pessimismen rundt klimatoppmøtet kan gi to ulike utslag i folket: Enten gir de opp troen på at temperaturstigningen kan bremses. Eller de tar med seg en «sunn skepsis» til hva forhandlingene kan løse.

– Skal man sitte og vente på at forhandlingene skal løse klimaproblemene én gang for alle, må man vente lenge. I stedet bør vi konkludere med at vi må komme i gang med de konkrete løsningene, der folk selv har mulighet til å påvirke, en gang for alle.

– Er det ikke lett å henfalle til pessimismen? Er alternativene til løsninger utover klimatoppmøtet tydelige nok?

– Nei, kanskje ikke. Dessverre tror mange at om vi ikke får løsninger på internasjonalt plan, må man gå rett på personlige valg som å spise mindre kjøtt og kjøre mindre bil. Men det er viktig å se at det er noen nivåer mellom dette. Mange grep kan gjøres på lokalt og nasjonalt plan, sier han.

LES MER: Står sammen på tvers av tro på klimaforhandlingene

Vi har mye dobbeltmoral

Bærumsungdommen Vårt Land møter på Karl Johans gate i Oslo, mener hvert fall ungdommen selv er opptatt av klimaet. Men de har ikke like tro på den eldre, styrende generasjonen.

– Det snakkes så mye fint om klima. Men det er så mye dobbeltmoral, mener Thomas Davis.

LES MER: Norge kan få gedigen klimaregning

Han støttes av kameraten Audun Bjerke.

– Vanlige voksne mennesker bryr seg mer om penger og velferd enn om miljøet. Vi hører at 70 prosent av oljen som kan utvinnes må bli i bakken, likevel sies det at vi vil sette i gang nye oljeprosjekter i nordområdene. Det er så mye dobbeltmoral at man nesten ikke skjønner at man gidder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima