Nyheter

Krever 1 milliard til flyktninger

Ti organisasjoner krever at regjeringen må handle, hvis flyktninger skal hjelpes i 
nærområdene.

Statsminister Erna Solberg sa tirsdag at en får mer igjen for å hjelpe flyktninger nær katastrofe­områdene.

Nå krever nødhjelpsorganisasjonene at regjeringen skal legge penger på bordet, og vise at de mener alvor.

– Derfor må de bevilge en ­ekstra­ordinær milliard på toppen av nåværende utenriksbudsjett, sier Liv Tørres, general­sekretær i Norsk Folkehjelp.

Før helgens landsmøte i Høyre vil de ti organisasjonene sende­ et brev til partiet. De mener regjeringen må vise at de kan handle raskt.

LES OGSÅ: Her krysser de Europas grenser

Mat og vann

Brevet til Høyre var ikke sendt ennå onsdag ettermiddag. Men organisasjonene orienterte alle partilederne om sine krav, før partiene møttes til et ekstraordinært møte om flyktningsituasjonen på på Jonas Gahr Støres kontor i går. Dette er deres krav:

Norge må gi en ekstra milliard i nødhjelp til Syria og nabolandene i revidert nasjonalbudsjett så færre ser seg tvunget til å flykte videre.

Norge må øke den økonomiske støtten til søke- og redningsoperasjoner og mottak av flyktninger i og rundt Middelhavet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Norge må ta imot 10.000 kvote­flyktninger fra Syria på to år for å lette presset på ulovlige og farlige fluktruter.

Organisasjonene mener Solbergs argumentasjon om at det er bedre å bruke penger på å hjelpe folk i nærområdene enn å bruke penger på å ta imot f­lere kvoteflyktninger, ikke henger på greip.

– En ekstra milliard til hjelpe­arbeid i Syria må ikke settes opp mot forslaget om at vi skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger. Norge kan ikke godta at dette er et spørsmål om enten eller, det er et «både òg», sier Tørres.

LES OGSÅ: Her reddes 220 flyktninger

Betydning

Nå håper de på en rask avgjørelse fra regjeringen.

– Vi må vise at vi er et folk med sympati. Vi kan ikke se på den ekstreme situasjonen for de syriske flyktningene uten å gjøre mer, sier Tørres.

Den foreslåtte milliarden skal gå til å dekke flyktningenes elementære behov, som mat og vann. Det er også stort behov for å gi folk tak over hode og medisiner forteller Norsk Folkehjelp.

– Flere steder er det organisert større leirer. Men for eksempel i Libanon er det ikke lov med leirer. Da gir vi folk økonomisk hjelp til å leie seg et sted å bo, en garasje, en provisorisk hytte­ ­eller noe annet. Det er også stort behov for rent vann, mat, utdanning og medisinsk hjelp, sier ­generalsekretær Tørres.

LES OGSÅ: De flykter fra fattigdom, konflikt og krig

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter