Nyheter

Her reddes 220 flyktninger

– Vi klarer ikke å håndtere dette alene. Nå må resten av Europa være sitt ansvar bevisst, sier Redd Barna.

CATANIA, ITALIA: Vårt Land står i havna i Catania. Klokken åtte torsdag morgen la en båt fra det italienske finanspolitiet til kai. Om bord var 220 flyktninger som ble plukket opp utenfor kysten av Libya i natt. Flyktningene kommer i all hovedsak fra Vest-Afrika, det vil si land som Gambia og Senegal.

Etter ankomst blir flyktningene registrert og får en helsesjekk, før de blir sendt videre til mottak.

LES MER: Dette er grunnene til at de flykter

Stigende dødstall og store tragedier for båtflyktninger de siste ukene har befestet Middelhavets ry som Europas nye kirkegård. Fra 1993 og frem til og med 2014 har 30.000 mennesker omkommet langs rutene inn i Europa, viser ny fransk statistikk.

LES MER: Her krysser de Europas grenser – se interaktivt kart

Ny redningsaksjon

– Nok en båt legger til kai, og det viser et problem vi ikke kan håndtere alene. Nå går vi inn i sommersesongen med stille hav, noe som betyr en sterk økning i tallet på båtreisende. De mange, store ulykkene skremmer ingen, sier Giovanna Di Benedetto, talskvinne for Redd Barna på Sicilia.

De fleste som omkommer dør av drukning, sult eller de fryser i hjel underveis.

– Nå må resten av Europa være sitt ansvar bevisst. Vi må få en redningsoperasjon som vi fikk med Mare Nostrum. De byrdene Italia bærer er for store å bære alene, sier Di Benedetto.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Varslet katastrofe

Førstestyrmann Christian Remøy er enig. I fjor høst reddet det norske skipet Bourbon Orca over 1.900 båtflyktninger i Middelhavet. Remøy er provosert over at så mange nå drukner.

– Dette er en varslet katastrofe og en tikkende bombe som mange har advart om. Det er veldig provoserende at det likevel får skje. Det var helt åpenbart at dødstallene ville gå kraftig opp når den italienske redningsoperasjonen Mare Nostrum (Vårt Hav) ble avsluttet 1. november, og erstattet av EU-operasjonen Triton med bare en tredjedel av ressursene, sa Remøy til Vårt Land tidligere denne uken.

Mandag opplyste Frontex-sjef Fabrice Leggeri at mellom 500.000 og en million migranter er samlet i Libya, og er villige til å risikere livet for å ta seg over Middelhavet til Europa.

LES MER: Sender ut privat ­redningsbåt

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter