Nyheter

Kan si opp soldatenes støttespillere

Over 160 sier de har blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt i Forsvaret det siste året. Samtidig har Forsvarsdepartementet bestemt seg for å kutte i tros- og livssynskorpset, som har en viktig rolle i overgrepsforebyggingen.

– Forsvarets tros- og livssynskorps har en viktig oppgave i det forebyggende arbeidet mot overgrep i Forsvaret, både gjennom undervisningsopplegg og sjelesorg og samtale, sier Nils Terje Lunde, fungerende feltprost i Forsvaret.

LES MER: Feltprestkorpset på vei ut

Forebygger

Denne uken ble det kjent at over 160 av ansatte og vernepliktige i Forsvaret sier de har blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt det seneste året.

– Det er sjokkerende. Men dette er ikke en ukjent tematikk for oss. I fjor utarbeidet vi et undervisningsopplegg om mobbing og seksuell trakassering på oppdrag fra forsvarsstaben. Feltprestene bidrar i gjennomføringen av dette undervisningsopplegget, forteller Lunde.

Opplegget er rettet mot dem i førstegangstjeneste og består av fire timer undervisning. To timer gjennomføres i rekruttperioden og to i perioden etterpå – når man er plassert på avdelingen sin.

– Grensesetting er temaet i rekruttperioden og bevisstgjøring i avdelingsperioden. Det inkluderer både kunnskap og refleksjon om hva som er lov og ikke lov, og mer konkret undervisning basert på caser og situasjoner, sier Lunde.

LES OGSÅ: Her er feltimamen og felthumanisten

Kutt

Lunde har den siste tiden hatt en ekstra krevende arbeidshverdag, etter det i høst ble kjent at Forsvarets tros- og livssynskorps (FTLK), tidligere Feltprestkorpset, må kutte seks årsverk i løpet av 2019. Det tilsvarer i overkant av 10 prosent av de 58 som i dag jobber i korpset. Det var fagbladet Soldatnytt som først omtalte kuttene.

– Det er Forsvarsdepartementet som har tatt denne beslutningen for å bedre Forsvarets operative evne. Jeg tror og håper at det er en måte å gjøre dette på som skjermer den utøvende tjenesten vår mest mulig, men det er klart det gjør noe med fleksibiliteten vår, sier Lunde.

Noen av dem som reagerer sterkt på kuttene er de tillitsvalgte i Hæren.

– Tilbakemeldingene fra soldatene var at der korpset fungerer, er det en svært viktig samarbeids- og samtalepartner for soldatene og de tillitsvalgte i Hæren. Vi har vært tydelige på at vi ønsker en modernisering av Feltprestkorpset, men ikke i form av et kutt, sier Camilla Løvland, hovedtillitsvalgt for Hæren.

Uvurderlige støttespillere'

Hun kaller FTLK for «en støttespiller for soldater inne til førstegangstjeneste, både religiøst og ikke-religiøst».

– Soldatene trekker frem at det å kunne ha en lavterskelsamtale med en som ikke er en del av militærtjenesten i det daglige, men samtidig går i grønt og kjenner avdelingen, gir en trygghetsfølelse, forteller Løvland.

– Hvor viktig er FTLK i forbindelse med overgrepsarbeidet i Forsvaret?

– Jeg synes korpset er en viktig del i tematikken. Undervisningsopplegget er et forebyggende tiltak mot mobbing og seksuell trakassering, som gir soldatene mye viktig kunnskap og informasjon. Som samtalepartner er FTLK uvurderlig for soldatene i førstegangstjeneste.

LES OGSÅ: Soldater og pasienter får humanist

Større plass

Feltprost Lunde understreker også at FTLKs arbeid er viktig for å forebygge seksuelle overgrep i Forsvaret. Han påpeker at de så langt det er mulig søker å skjerme den utøvende tjenesten for kuttene.

– Vår kapasitet til å undervise om dette skal ikke bli redusert, sier han.

Per-Thomas Bøe, talsperson for Forsvaret, forteller at hovedårsaken til kuttene er at FTLK så langt har vært skjermet for de nedskjæringer og restruktureringer Forsvaret for øvrig har gjennomgått de siste årene.

– Dette blir FTLK sitt bidrag til den økte satsningen på å overføre ressurser til den operative virksomheten.

Han understreker at undervisningsopplegget for å forebygge mobbing og seksuell trakassering fortsatt vil gjennomføres.

– Forsvaret vurderer samtidig om temaet skal få større plass i den daglige tjenesten som helhet, heller enn at det skal være isolert til et antall undervisningstimer, forteller Bøe.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter