Nyheter

«Feltprestkorpset» på vei ut

Med imam og humanist på laget ligger det an til at «Feltprestkorpset» snart heter «Tros- og livssynsavdelingen i Forsvaret».

– I løpet av et par år antar jeg at dette navnet på tjenesten kan bli endret, sier kirke- og religionsrådgiver Tor Simen Olberg i Feltprestkorpset til Vårt Land.

Et mulig alternativ kan være «Tros- og livssynsavdelingen i Forsvaret».

Navnespørsmålet er en del av en større prosess for å gjøre virksomheten mer fler­religiøs og til en felles religions- og livssynstjeneste som tar hensyn til mangfoldet i Forsvaret.­

LES OGSÅ: 'Gode ord fra presten og veldig betryggende'

– Dette er en prosess som vi i Feltprestkorpset har jobbet med lenge. Det er ikke lenger et spørsmål om vi skal forandre oss, det er heller snakk om når og hvordan, bemerker Olberg.

Nyorientering

Som en del av nyorienteringen er en imam og en humanetisk filosof for første gang ansatt i Feltprestkorpset.

– Det er en ære å få bidra til en plattform som er inkluderende og mangfoldig. Med bakgrunn og erfaring som imam ser jeg fram til å dra med den kompetansen jeg har, sier Najeeb ur Rehman Naz til Forsvarets Forum.

1. januar er imamen på plass i Feltprestkorpset, sammen med filosofen Norunn Kosberg.

Hun har jobbet med sekulære seremonier og sier hun er ansatt for å være med på å endre livssynstjenesten i Forsvaret.

Bredere forsvar

– Vi har fått klare signaler om at Feltprestkorpset ønsker endringer. Vi vil bidra til et bredere forsvar, sier Kosberg til Forsvarets Forum.

LES OGSÅ: Soldater vil ha slutt på religiøse ritualer i Forsvaret

De to nyansatte medarbeiderne skal sammen med feltprestene Nils Terje Lunde og Tor Simen Olberg gi feltprosten råd om hvordan tjenesten kan tilrettelegges for muslimer og livsynshumanister.

Etisk rådgiver

Feltprosten er Forsvarssjefens religiøse og etiske rådgiver samt at han fører kirkelig tilsyn med alle feltprester i Forsvaret under overtilsyn av Den norske kirkes biskop i Oslo. I målsettingen for tjenesten har det hett at feltpreste­tjenesten skal «utføre en fullverdig kirkelig tjeneste for alt Forsvarets personell i fred, ­krise/konflikt og krig i samsvar med Den norske kirkes orden».

I en årrekke har pastorer og prester fra andre kristne trossamfunn gjort tjeneste i Feltprestkorpset. 60 personer gjør nå tjeneste i korpset.

Det regjeringsoppnevnte Stålsett-utvalget som utredet norsk tros- og livssynspolitikk for fremtiden, gikk inn for en utvidelse av Feltprestkorpset til å omfatte også representanter for andre religioner og livssyn enn evangelisk-luthersk kristendom.

LES OGSÅ: Forsvaret vil ha feltimamer og felthumanetikere

Løsrivelse

Dette var i tråd med forslag som Feltprestkorpset selv hadde foreslått om å gjøre virksomheten mer religions- og livssynsinkluderende og å løsrive korpset fra Den norske kirke.

En intern utredning fra 2009 foreslo at forsvaret burde få både feltimam og felthumanist. Nils Terje Lunde, nå sjef for Fagavdelingen i Feltprestkorpset, sa den gang at korpset på kort sikt kunne komme til å ansette rådgivere innenfor islam og livssynshumanisme.

– Det tok fem år, men nå skjer det, sier Lunde til Forsvarets Forum.

– Det har vært viktig for oss å få inn personer med en annen bakgrunn. Kristne feltprester kan ikke representere alle, tilføyer han.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter