Nyheter

Hjertesaker inn i budsjettspurten

KrF-forhandler Hans Olav Syversen og kolleger i Venstre jobber nå «småsakene» inn i den siste budsjettspurten. Løsning nærmer seg.

Etter at et krisedøgn ble avløst av nytt håp lørdag ettermiddag, er budsjettpartene nå i innspurten.

Da de fire forhandlerne kom ut fra et budsjettmøte klokka 18.30, la de ikke skjul på at de skrittvis nærmet seg en løsning.

– Det er riktig retning nå, lød det fra KrFs Syversen og Frps Hans Andreas Limi.

De skulle møtes igjen senere på kvelden. Og utelukket ikke at en avtale kunne falle på plass utpå natten. I alle fall ventes det en løsning i inneværende døgn.

– Vi er bestemt oss for å være her så lenge som det trengs, sa Syversen.

Etter det Vårt Land forstår, er Høyre, Frp, KrF og Venstre kommet så langt at mye dreier seg om å ferdigsjekke en rekke poster som partiene er blitt enige om. Det handler om å få godkjent dem bakover på regjeringsnivå.

Forslag som ikke er kroner

De store stridighetene om bistand, grønne avgifter og skatt skal være ryddet av veien. I tillegg skal det arbeides med såkalte verbalforslag: Forslag som ikke handler om kroner, men derimot er avtalt politikk som skal gjennomføres.

LES OGSÅ: – Krigserklæring mot KrF, sier KrFU-lederen

Hjertesakene

Store deler av søndagen jobbet regjeringens to støttepartier med å gjennomgå detaljer som skal inn i den store avtalehelheten. Det gjelder også kampen for egne hjertesaker.

– Men dere har nå altså forberedt nå så godt som alt som skal inn i sluttspurten rundt bordet?

– Ja, slik er det, svarer Syversen.

– Også på felt der dere har håp om å få inn en ekstra liten hjertesak eller to?

– Ja, de er også med i opplegget, svarer han.

Alle som er involvert i budsjettforhandlingene bruker formuleringen fra forhandlinger de siste årene: «Ingenting er klart før alt er klart».

LES OGSÅ: Hareide: – Situasjonen er uoversiktlig

Trangere tider

Arbeidet med flertall for årets statsbudsjett har vært preget av trangere spillerom – også for klassiske sentrumsmarkeringer.

Plutselig måtte en ekstraregning på 9,5 milliarder for å møte flyktningstrømmen konkurrere med alle andre summer i statsbudsjettet.

Sentrumspartiene skal likevel ha rom for å få inn et knippe hjertesaker – i form av ideelle «minimillioner» – i den ferdige budsjettpakken.

LES OGSÅ: Ny budsjett-fart avløser krisedøgnet

Litterært håp

Høyre-forhandler Flåtten gikk ut av søndagens første budsjettmøte med et lite hjertesukk. Selv for en garvet politiker og næringslivsmann som han, kan omgangen med tall bli litt voldsom.

– Det er veldig mye regnearbeid med statsbudsjettet. Det ville vært mye bedre med litt skjønnlitteratur, sa Svein Flåtten.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter