Klima

Ny budsjett-fart avløser krisedøgnet

På toppmøte hos statsministeren ble noen floker løst. Dermed kunne KrF og Venstre forhandle igjen.

– Etter at det mange dager har gått i feil retning, så går det nå i riktig retning, sier KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut av stortingsbygningen.

Etter et avgjørende toppmøte i statsministerboligen lørdag ettermiddag, kunne KrF samle stortingsgruppen sin igjen. Etter et kvarters tid kom den lettet ut, og finanstalsmann Hans Olav Syversen varslet at KrF og Venstre ville starte forhandlingene med Høyre/Frp igjen.

Likevel er det langt igjen til en budsjettløsning. Den kan tidligst komme søndag.

– Regjeringen har vist reell vilje til å få til en enighet. Det er vi glade for. Men det er mange enkeltposter som må på plass før man har en avtale. Derfor er det for tidlig å si om det blir en enighet eller om det ikke blir det, sier Hareide

LES OGSÅ: Hareide: – Situasjonen er uoversiktlig

«Satser alle krefter»

Like før klokken 17.00 samlet forhandlerne Terje Breivik fra Venstre og Syversen fra KrF seg på sistnevntes kontor sammen med rådgivere. Da skulle de rydde i posisjoner etter et krisepreget døgn med flere møter mellom statsministeren og de andre borgerlige toppene.

– Det er god progresjon. Det betyr at jeg er mer optimistisk i tro på en løsning. Det er mye arbeid igjen, men nå setter vi på alle krefter og håper at det holder, sa Syversen på et kort pressemøte like i forveien.

Forhandlingene med Høyre/Frp kunne i praksis komme i gang senere på lørdagskvelden.

LES OGSÅ: – Krigserklæring mot KrF, sier KrFU-lederen

Grønne avgiftsfloker

Overfor Vårt Land bekrefter Syversen langt på vei at et viktig hinder i forhandlingene nå er i ferd med å flyttes: Fastlåste posisjoner omkring grønne avgifter.

– Når det er generell fremgang nå så er denne delen innbefattet, sier Syversen.

Spesielt Venstre krever dette med i en løsning, fordi det grønne partiet forutsetter at budsjettet senker klimautslipp.

– Vi ser konturene av noe som kan bli til en løsning i samsvar med det som har vært et viktig mål for Venstre i disse forhandlingene. Det er en reduksjon i klimagassutslipp

KrFs Syversen ville ikke gå i detalj om også bistandsdelen i budsjettet begynner å falle på plass.

LES OGSÅ: Nytt sjokk-kutt gir krisestemning

Krisedøgn hos Erna

KrF satt i lange gruppemøter lørdag formiddag, etter at Hareide og Trine Skei Grandes lange kveldsmøter med statsministeren dagen før hadde gitt magert resultat.

– Vi er på overtid av overtiden. Vi jobber konstruktivt for at landet skal få et budsjett, men nå er situasjonen som uoversiktlig at det er stor usikkerhet også i KrF, sa Hareide etter KrFs første gruppemøte.

Da var det krisestemning i partiet.

– Vi skal være konstruktive. Men selvfølgelig så går det en grense for oss, sa KrF-lederen før han gikk til møte med statsministeren.

Der ble altså noen floker løst. Uansett om forhandlingene skyter fart, må mange enkeltposter på plass og nye møter klarere et resultat. Også i Fremskrittspartiet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima