Politikk

Rødt stormløp da KrFs abortseier ble vedtatt i Stortinget ved midnatt

Ap-representant etter Ap-representant anklaget regjeringspartiene for å forhandle bort kvinners rettigheter. Knapt noen fra Frp, Høyre og Venstre forsvarte den første endringen av abortloven på over 40 år.

Det var en alvorspreget forsamling som debatterte regjeringens forslag om å forby selvbestemt fosterreduksjon (tvillingabort) torsdag kveld.

Først etter midnatt ble Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven) vedtatt endret for første gang på over 40 år – med 105 mot 64 stemmer

Regjeringspartiene sikret med sine 88 stemmer flertall for KrFs seier fra Granavolden-plattformen.

De fikk drahjelp fra Senterpartiet stortingsgruppe der 17 av 19 stemte for. Det var Åslaug Sem-Jacobsen (Telemark) og Siv Moslet (Nordland) som stemte mot.

LES OGSÅ: Ap presser alle til å stemme om KrFs abortseier

Anklaget Høyre, Venstre og Frp for kvinnesvik

Harde ord falt i den intense debatten, som varte i over tre og en halv time.

– Høyre ofret abortloven og høyrekvinnene har godtatt det. Det samme gjelder kvinnene fra Frp og Venstre. De færreste kunne forestille seg at abortloven skulle innskrenkes under en kvinnelig statsminister. Saken fremstår som del av et politisk spill, sa Arbeiderpartiets Ingalill Olsen.

Den ene representanten etter den andre fra Ap og SV tok til talerstolen og anklaget KrFs regjeringspartnere for akkurat dette.

– Erna Solberg åpnet for å endre abortloven. Det var historisk. Vi hadde en lov med stor oppslutning, så havnet den i spill. Vi hadde en lov med lavt konfliktnivå, så ble det høyt. Jeg har fått mange brev fra kvinner som sier at et vanskelig valg har blitt enda vanskeligere på grunn av det, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Dagens regjering eksisterer ene og alene, fordi statsministeren og Trine Skei Grande valgte å ofre kvinners rettigheter for makt, sa Aps Anette Trettebergstuen.

– Dette er en historisk dag. Noen ofrer kvinners rettigheter for å kjøre i svarte regjeringsbiler. Det til tross for at de sa at de aldri ville gjøre det, sa Masud Gharahkhani fra samme parti.

LES OGSÅ: – Vi vil reversere dette, garantert

Regjeringspartiene forsvarte seg knapt

Knapt noen fra Høyre, Venstre og Frp var til stede i salen før avstemningen. Ingen av partilederne i regjeringspartiene var til stede.

– Jeg savner noen i salen. Jeg savner likestillingsminister Trine Skei Grande, som skulle forsvart denne saken. Jeg savner et helt parti, som er i full stand til å skape regjeringskrise over bilpolitikk, sa SVs Freddy André Øvstegård.

– Det er noen som ikke deltar her i dag. Det viser at regjeringen vet hva den gjør. Den har med vitende og vilje satt likestillingen i revers, sa Aps Trettebergstuen.

Carl Erik Grimstad var den eneste fra Venstre som grep ordet i debatten.

Han viste til Venstres stolte historie som kvinnesaksparti og vedgikk at dette var en mørk dag for ham og partiet:

– Det er få grunner til å markere denne dagen som noe annet enn en vi helst vil glemme, sa han tidlig på kvelden.

PER ANDERS HOEL: Slik kan røde la abort-tap bygge valgkamp

Ut mot abortnemnder og Ropstad

Når lovendringen trer i kraft vil alle kvinner som venter tvillinger eller flerlinger, og som søker om å redusere antall fostre, måtte møte i en abortnemnd, som avgjør søknaden (se faktaboks).

– Nemnd skaper stakkarsliggjøring og ulikhet, sa Aps Ruth Grung.

Med det settes et foreløpig punktum for abortstriden som startet med Erna Solbergs åpning for å endre abortloven under KrFs veivalg i fjor høst.

– Dette lovfester at nemndens evne til å ta gode valg er bedre enn kvinnens. Det kan øke fordommer mot kvinner som søker fosterreduksjon. Forslaget vil også føre til at flere vil måtte bære fram barn de ikke har ønsket seg, sa SVs Karin Andersen, som la til:

– Det er feil at klarer du én så klarer du to.

Også Aps helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, brukte KrF og Kjell Ingolf Ropstads omstridte ord som målskive. Ropstad har beklaget usagnet.

– Et flertall i salen støtter å gjøre Kjell Ingolf Ropstads «klarer du en, så klarer du to» om til lovtekst. En håndfull kvinner blir gjort til symbol i konservative krefters kamp, sa hun.

LES OGSÅ: Abort – hundre år med harde ord

– Dårlig signal å sende til verdenssamfunnet

Ap og SV tegnet opp en utvikling der årtier med fremgang for likestilling er satt i revers under «høyreregjeringen».

De trakk paralleller til en internasjonal utvikling – særlig til USA – der abortlovgivning har havnet under press. Og til høyrenasjonalistiske krefter som styrker seg og nører opp under mistro til feminister og minoriteter.

– Dette er et dårlig signal å sende til verdenssamfunnet. Signalet vil være at kvinners rett innskrenkes for første gang, sa Aps Tuva Moflag.

Flere spurte hvilke kvinnerettigheter Erna Solberg ville forhandle bort neste gang hun må forhandle med KrF.

LES OGSÅ: Bollestad: Historisk seier for KrF

– Har ikke monopol på kvinners meninger

Stormløpet fikk KrFs Steinar Reiten til å reagere. Han var skuffet over at en debatt om abortloven ble til «en debatt om regjeringsforhandlinger» i stedet.

– Jeg blir satt ut og egentlig veldig lei meg når representanter gir uttrykk for at vi i KrF ikke skal kunne forhandle med andre partier om saken som for veldig mange av mine velgere er den viktigste. Og jeg reagerer ganske sterkt når enkelte representanter snakker som om de representerer alle kvinner i Norge og tar monopol på hva kvinner mener, sa Reiten.

Han fikk forsikringer fra de røde om at det ikke var KrF men regjeringspartnerne kritikken først og fremst var rettet mot.

LES OGSÅ: Ropstad beklager abortutspill: – Krøkkete sagt

Høie: – Håper KrF merker seg dette

Det var helse- og omsorgsminister Bent Høie som, sammen med Torill Eidsheim, utgjorde Høyres forsvarsrekke:

– Jeg håper at alle de i KrF som tok til orde for å forhandle med Ap har merket seg hvordan Ap sine representanter omtaler KrF sitt gjennomslag. Og ikke minst hvordan Ap diskuterer saker som er viktige for andre partier, sa Høie.

Han hevdet Aps kritikk var hul, fordi kvinner som før 2016 ønsket å fjerne et friskt foster fikk tvert nei. Det var først en lovtolkning fra Justisdepartementets lovavdeling fra 2016, som klargjorde at abortloven åpnet for dette.

Dermed formaliseres nå en mer liberal abortpolitikk enn de rødgrønne førte, hevdet Høie. Kvinner må møte i nemnd, men vil i de aller fleste tilfeller få ja, hevdet han.

Det utløste en lang debatt om Høies historieskrivning og om hva medisinske fagmiljøer egentlig anbefaler om fosterreduksjon. Høie ble anklaget for å vri seg unna kritikk med spissfindigheter.

Utpå kvelden sluttet også Høyres Martine Tybring-GJedde og Heidi Nordby Lunde, samt Frps Per-Willy Amundsen, seg til debatten.

Men de to sistes innlegg ble først og fremst møtt med indignasjon fra de røde. En kommentar fra Nordby Lunde om at Høyre er bedre enn andre partier på å gå i dybden i vanskelige etiske debatter, falt i særlig dårlig jord.

LES OGSÅ: Skråplanseffekten: Jacob Jervell fikk rett, men ingen bryr seg

Bekkevold forsvarte lovendring og abortnemnder

Det var KrFs Geir Jørgen Bekkevold som åpnet debatten i egenskap av å være leder i helse- og omsorgskomiteen

– Fosterreduksjon var ingen aktuell problemstilling da abortloven ble til. Nå blir den regulert på en logisk måte. At fosterreduksjon uansett må gjennomføres etter grensen for selvbestemt abort, er i seg selv et tilstrekkelig argument for å endre loven, sa han.

Bekkevold avviste at endringen utgjør en grunnleggende endring av abortloven og snakket fram abortnemndene.

Han og andre fra regjeringshold argumenterte man med at fosterreduksjon er mer medisinsk og etisk krevende enn en «vanlig» abort – og at det derfor var rimelig å underlegge inngrepet samme kriterier som seinabort.

Bekkevold snakket fram abortnemndene:

– Fosterreduksjon er teknisk krevende. Dette handler om mer enn kvinners valg. Nemndene kan være en støtte og samtalepartner. Kvinnens integritet og psykiske helse skal ivaretas hele veien. Hennes helsemessige og sosiale situasjon skal tillegges vekt.

LES OGSÅ: Frp kan torpedere KrFs abortseier

Fullsatt sal vedtok lovendringen

Salen var fullsatt da Stortinget til sist stemte over regjeringens lovproposisjon etter midnatt natt til fredag.

Det hadde Ap presset fram ved å møte fulltallige. Dermed måtte en rekke representanter fra Venstre, Høyre og Frp som er dypt uenige i innstrammingen møte opp personlig for å stemme for den.

Sp var det eneste opposisjonsparti som stemte for lovendringen. De har programfestet forbud mot fosterreduksjon, men fristilt representantene sine.

Partiet var tilbakeholdne i debatten, men Kjersti Toppe kritiserte at en så viktig lovendring kom i stand gjennom regjeringsforhandlinger.

---

Fosterreduksjon

  • Rett over midnatt natt til fredag vedtok Stortinget den første endringen i Lov om svangerskapsavbrudd (abortloven) på over 40 år – forbud mot selvbestemt fosterreduksjon (tvillingabort).
  • Når lovendringen trer i kraft, vil kvinnen som søker fosterreduksjon måtte møte i en abortnemnd, som avgjør om søknaden innvilges.
  • Samme kriterier vil ligge til grunn som for å få innvilget abort etter uke 12 (seinabort).
  • Disse sier at abort kan innvilges dersom det er fare for sykdom hos fosteret eller kvinnen, eller det vil sette kvinnen i en vanskelig livssituasjon. Det vil ikke være tilstrekkelig å vise til at omsorgsbyrden er større ved to enn ved ett barn.
  • Forhistorien til lovendringen er at Justisdepartementets lovavdeling i 2016 fastslo at abortloven åpner for å fjerne ett eller flere friske fostre ved flerlinger inntil uke tolv. Det gjorde Norge til eneste land i Europe med en slik praksis.
  • I regjeringserklæringen fra Granavolden fikk KrF etter hard kamp gjennomslag for å «fjerne åpningen for abort av en eller flere friske flerlinger (fosterreduksjon) i et svangerskap».
  • Endringen av abortloven høster stor kritikk. Røde opposisjonspartier på Stortingert har gått kraftig i rette med forslaget.
  • Det er også fulgt av store protester fra kvinneorganisasjoner. Mobiliseringen var stor på kvinnedagen 8. mars.
  • Men i Stortinget har Høyre, Frp, Venstre og KrF flertall.
  • Kilde: Vårt Land

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk