– Vi vil reversere dette, garantert, sier Ingvild Kjerkol.
Beskjeden fra Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson er klar:
– Vi vil reversere innskrenkningen i abortloven straks vi får et flertall som står opp for kvinners rettigheter og som mener at abortloven ikke er egnet til å forhandles med for å oppnå et flertall.
LES OGSÅ: Endrer abortloven for første gang på 40 år
«Klarer du én, så klarer du to»
Med lovendringen regjeringen nå sender ut på høring blir det slutt på selvbestemt fosterreduksjon. Kvinner vil måtte møte i en abortnemnd, som avgjør om de får innvilget tvillingabort.
– Nå blir det øvrigheten, om det er Kjell Ingolf Ropstad eller en nemnd, som får siste ord om hvor mange barn kvinnen skal bære fram. Da har man fjernet norske kvinners selvbestemmelse, sier Kjerkol.
KrF-leder Olaug Bollestad tok opp Kjell Ingolf Ropstads etter hvert berømte utsagn ««klarer du en, så klarer du to» da hun la fram høringsnotatet om endringen i abortloven sammen med helseminister Bent Høie (H). Nå må pressen og politikere akseptere Ropstads unnskyldning og gå videre, var beskjeden fra Bollestad.
– Ropstad og Bollestad kan alltids beklage utsagn som «klarer du én, så klarer du to», men her legger man opp til å endre loven i tråd med det som utsagnet uttrykker, sier derimot Kjerkol.
LES OGSÅ: Fosterdrap, tvangsføding, mørkemenn og strikkepinner – Er det rom for nyanser i abortdebatten?
– Vil bli huskestue 8. mars
Men det er lenge til stortingsvalget i 2021. Kjerkol varsler kamp allerede i vår:
– Med en historisk innskrenking av kvinners selvbestemmelse, vil dette bli en av hovedparolene 8. mars.
– Dette er en mindre lovendring enn fjerningen av 2c som lå på forhandlingsbordet på Granavollen. Er denne saken like mobiliserende?
– Det er ikke mange år siden striden om legeres rett til å reversere seg mot å henvise til abort raste. Da protesterte 10.000 på Youngstorget. Dette er en direkte innskrenking i selve abortloven, så hvis reaksjonene den gang er talende, så vil dette bli huskestue.
Fristen for å avgi høringssvar er 2. april. De skal granskes med argusøyne for å se om de faglige premissene som regjeringen legger til grunn holder mål. Kjerkol mener det hefter «stor usikkerhet ved flere av opplysningene i høringsnotatet».
LES OGSÅ: Da Erna Solberg skulle triumfere med flertallsmakt, gjør Ap sin beste måling siden valget
Kan ikke regne med Sps hjelp
Ap kan ikke regne med støtte fra Senterpartiet, skal vi tro Kjersti Toppe:
– Regjeringens forslag er mer liberalt enn Sps program. Vi vil ha forbud mot fosterreduksjon av friske fostre. Etter en diskusjon der vi har fått innspill fra fagmiljøet, mener jeg abortnemnd er det naturlige kompromisset. Dette vil vi i hovedsak kunne stemme for, sier Sps helsepolitiske talsperson.
Hun tar et lite forbehold om at Sps representanter kan stemme etter egen samvittighet:
– Det kan være noen som ikke vil stemme for dette, men programpunktet vårt har ikke vært omstridt. I disse verdisakene er det ikke troverdig hvis Sp stemmer mot regjeringen, sier Toppe.
– Vil dere stoppe Aps omkamp ved et regjeringsskifte?
– Det er for tidlig å si. Kritikken kan ha stilnet. Særlig hvis praksisen setter seg og de ganske liberale fagmiljøene, som har etterlyst dette, er fornøyd.
LES OGSÅ: Trine Skei Grande varsler omkamp om selvbestemt tvillingabort
Ap: Søker støtte fra Frp og Venstre om nødvendig
Ingvild Kjerkol tror Ap vil få flertallet de trenger – med eller uten Sp.
– Både Venstre og Frp har sagt at dette ikke er deres primærstandpunkt. Trine Skei Grande har kalt lovendringen for en pause.
Kjerkol ser lovendringen i sammenheng med et forslag AUF har fremmet til Aps landsmøte om å utvide grensen for selvbestemt abort. Også andre ungdomspartier har lansert slike forslag det siste året, riktignok før striden om tvillingabort brøt ut.
– Jo større angrepene er på selvbestemmelsen før uke tolv, desto større vil debatten bli om nemndsystemet, sier Kjerkol.