Nyheter

Slik kan røde la abort-tap bygge valgkamp

ANALYSE: Ap og SV er sjanseløse når Stortinget strammer inn tvillingabort i juni og avviser eggdonasjon i senere i år. Men senere kan tapene bli trumfkort mot de blå.

Slaget i Stortinget om innstramming av fosterreduksjon og ny lov om bioteknologi er i gang. Regjeringen la frem modernisert biolov onsdag – uten ja til eggdonasjon. Og torsdag var det stortingshøring om forbudet mot selvbestemt fosterreduksjon («tvillingabort»).

To saksfelt full av strid vil ende med seier for KrF og helseminister Bent Høie. Mens slike verdispørsmål gjerne splitter Stortinget på kryss og tvers over blokkgrenser, vil regjeringspartier samlet slå motstand tilbake.

LES OGSÅ: Frykter abortturisme til Norge om tvillingabort ikke stoppes

Mot seg selv

For nå har landet en flertallsregjering. KrFs seiere om å stramme inn fosterreduksjon og null eggdonasjon i denne omgang, sikres av stemmene fra partnerne i Høyre, Frp og Venstre. Der er mange liberale representanter sterkt i mot – og stemmer egentlig mot egen overbevisning.

Det er her Ap har langtidsplaner. For taper Ap og SV nå, trenger ikke det bety at nederlagene smerter tungt. De kan bli brukt i et takk for sist. Det er bare to år til valgkampen – og neste forsøk på å avsette Solberg-regjeringen.

«Svik» og «buffer»

Under stortingshøringen om å endre loven om fosterreduksjon advarte legeforening og jordmorforening, mens fagmiljøet ved St. Olavs Hospital ga støtte. Senter for medisinsk etikk avviste at innstrammingen handler om å angripe abortloven.

Tidvis var det splittet – og følelsesladd i høringssalen. Statens Helsetilsyn talte regjeringen midt imot. Fra kvinneorganisasjonene lød det ord som «svik» og hyppig ble det gjentatt: Dagens regjering er en «del av en global trend» der kvinner verden over mister selvbestemmelse. Organisasjonen Menneskeverd var derimot takknemlig og kalte innstrammingen «en viktig buffer mot selvbestemt sortering».

LES OGSÅ: Ap lover omkamp om ny bioteknologilov

Ny nemndkamp?

Men i sum var høringen protest. Når Helsekomiteen starter jobben med innstilling i abortsaken, vil Ap fremme motforslag og ikke bare det: Partiet vil etter det Vårt Land forstår også finte inn landsmøtevedtaket fra i vår om «kritisk å gjennomgå og eventuelt endre dagens nemndsystem». Slik har KrFs abortseier også født nye stridstema.

Regjeringen blir likevel ikke uten støtte. Sp har programvedtak om å forby fosterreduksjon og er dermed strengere enn regjeringens forslag. I slike saker fristilles representantene og flere vil stemme sammen med de borgerlige.

På plass i maktspill

Parallelt pågår altså behandlingen av ny bioteknologilov. Vårt Land meldte onsdag at Ap tar omkamp om eggdonasjon, assistert befruktning og moderne fosterprøver. Der vant de seire i fjor, nå blir dette altså nedstemt. Men tapene vil inngå i «synderegisteret» de møter liberale blå regjeringspolitikere med frem til valget i 2021.

Det handler om lang maktkamp. Helt siden Ap i 2013 selv var ute av den rødgrønne regjeringen – der de aldri fikk innført hverken eggdonasjon eller tidlig ultralyd – har partiets strateger analysert velgere. Blant moderate lyseblå og lyserøde som vipper mellom blokkene og avgjør valg, er «frihetssaker» som abort og bioteknologi viktige.

LES OGSÅ: Rødt mener regjeringen har brutt abortfreden. Vedtok liberal motoffensiv

Aps takk for sist

For KrF kan de to sakene gi styrke i kamp for å redde grunnfjellet. For liberalt innstilte i Høyre og Venstre blir spesielt KrFs veto om eggdonasjon en tålmodighetsøvelse. Ap vil fortsette å politisere selvbestemmelse om abort – og «rettigheten» til nye muligheter i bioteknologien.

Foran Høyres landsmøte varslet kvinneprofiler at freden med KrF vil være over når stortingsvalgkampen starter. Da vil de kjempe for ja til eggdonasjon – uten hensyn til KrF. Men Aps folk vil trekke troverdighet i tvil. De blå stemte jo slikt ned.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter