Nyheter

Gaza for farleg for internflukt

UDI sender ikkje avviste asylsøkjarar tilbake til Gaza og internflukt. Offer for æresvald kan få opphald i Norge. 24 er tvangsreturnerte til Palestina sidan 2015.

I regelverknotatet Asylpraksis - Statsløse palestinere fra Vestbredden og Gaza, skriv Utlendingsdirektoratet (UDI) at:

• «Det forekommer relativt sjeldent at kvinner fra Vestbredden og Gaza kommer til Norge og søker om beskyttelse uten å være fulgt av et mannlig medlem av familien, som regel ektefelle eller far.»

• «Kvinner som UDI anser kan bli utsatt for æresrelatert vold ved retur vil få beskyttelse i Norge.»

Men UDI opplyser at dei har gjeve avslag på søknader der palestinske asylsøkjar har «æresrelaterte anførsler». Direktoratet meiner «historien ikke har vært tilstrekkelig sannsynliggjort».

LES MER: Grov vald rammar palestinske kvinner

Internflyktningar

Solberg-regjeringa er sterk tilhengjar av internflukt. Dersom det er mogleg å sende ein asylsøkjar tilbake til ei trygg sone av heimlandet, skal vedkommande ikkje få opphald i Norge.

I ein fersk instruks til UDI frå Justisdepartementet understrekar fungerande innvandringsminister Per Sandberg (Frp) haldninga til regjeringa:

«Ingen som søker asyl – heller ikke enslige mindreårige – har rett til internasjonal beskyttelse dersom internflukt i eget land er mulig».

Utrygt

UDI har likevel eitt unnatak: Gaza.

I regelverknotatet skriv UDI at dei i praksis ikkje opererer med «internflukt for søkere fra Gaza». Det blir forklart slik:

«Det vises i denne sammenheng til at områdets begrensede størrelse og politiske og administrative struktur i realiteten ikke kan avhjelpe problemene til søkere i de sakene som er behandlet i Norge».

Men Vestbreidda høver for internflukt, forklarar UDI:

«På Vestbredden er situasjonen en annen og direktoratet har ved flere anledninger henvist søkere til å flytte til områder hvor problemet som førte til flukten fra Vestbredden ikke er tilstede».

Brukar tvang

Som ein følgje av sommarkrigen mellom Hamas og Israel i 2014 stoppa både UDI og Utlendingsnemnda å returnere avviste asylsøkjarar til Gaza – det var for utrygt. Stoppen varte fram til tidleg 2015.

Tal Vårt Land har henta inn frå UDI og Politiets utlendingseining (PU) viser at få vender frivillig tilbake til Gaza og Vestbreidda, medan mange blir returnert med tvang av PU:

• Frå 2015 og fram til i dag har åtte personar reist heim frivillig og fått statleg støtte til reetablering i dei palestinske sjølvstyreområda.

• I same tidsrom har PU tvangsreturnert 24 personar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter