Nyheter

Færre barn døpes

2015 skulle bli det store dåpsåret i Den norske kirke. Fasiten er at mer enn 900 færre barn ble døpt i 2015, sammenlignet med året før.

– Noe av nedgangen må forklares med senere dåp og etterregistrering, mens det samtidig er en tendens til at en stadig lavere andel medlemmer døper barna sine, står det i Kirkerådets årsrapport som ble drøftet på rådets møte mandag.

Foreløpige tall viser at det i 2015 ble døpt 34.116 barn i Den norske kirke. Det er 935 færre barn enn året før.

I 2014 utgjorde de som ble døpt i Den norske kirke døpte 59,3 prosent av alle fødte i Norge, mens de i 2015 utgjorde 57,8 prosent – tilsvarende en nedgang på 1,5 prosentpoeng. Sammenlignet med 2011 er nedgangen på 8,6 prosentpoeng.

LES MER: Stadig færre gifter seg i kirken

1-åringer

Andelen døpte ettåringer med tilhørighet til folkekirken gjennom foreldrenes medlemskap ligger på 75,7 prosent. Sammenlignet med foregående år er denne prosenten stabil, og ligger 2 prosentpoeng under andelen i 2011.

– Om ikke oppslutningen om dåp har økt, og resultatet dermed er innfridd, har det heller ikke vært en dramatisk nedgang det siste året. Likevel ser vi bekymringsfullt på at ikke alle medlemmer ønsker å døpe barna sine, og er ikke tilfreds med bildet som tegner seg, skriver Kirkerådet i årsrapporten.

LES MER: Inviterer til Drop-in-dåp

Dåpsløftet

2015 var året da kirken valgte dåp som ett av flere satsningsområder. I samarbeid med bispedømmene oppfordret Kirkerådet alle kirkens ansatte til å jobbe bevisst med dåp og trosopplæring.

Et eget magasin, Dåpsløftet, ble sendt ut til alle menighetene. Målet med magasinet var å motivere til en innsats for å bremse nedgangen i antall døpte.

– Flere i kirken tenker nytt om rekruttering til dåp og dette vises i aksjoner for å intensivere kommunikasjonen med foreldre og en mer fleksibel tilrettelegging for dåp. Eksempler på dette er Aksjon dåp i Stavanger bispedømme, Drop-in-dåp i Lademoen menighet og dåpsfest i flere Oslo-menigheter, skiver Kirkerådet.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter