Nyheter

Dåp uten avtale

– Mange kvier seg fordi dåpen har blitt en dyr feiring, mener prost.

I Sarpsborg inviterer de søndag om to uker til drop in-dåp. De reklamerer med at du kan komme som du er, i kjole eller hverdagstøy. Prost Kari Mangrud Alvsvåg sier til Sarpsborg Arbeiderblad at det blir opp til hver enkelt hvor mye man gjør ut av dette.

– I likhet med bryllup har også dåp blitt en dyr feiring. Derfor kvier mange seg for å gjøre det. De har kanskje ikke råd eller synes det blir for mye styr. Med drop in-dåp senker vi terskelen og tar vekk noen falske hindre, slik at flere får muligheten til å gjennomføre dåp, sier sier hun til sa.no.

Kirken stiller også med faddere hvis det trengs

Før dåpen blir det samtale der presten og dåpsfølge går gjennom det som skal foregå.

– Selve dåpen skjer i kirkerommet uten andre enn de involverte til stede, sier prost Kari Mangrud Alvsvåg.

Dersom dåpsbarnet ikke har faddere stiller kirkens folk opp som faddere. Planen er å gjøre drop in-dåp til en halvårlig hendelse.

LES OGSÅ: Tilbyr alt-i-ett-løsning for å senke terskelen for å døpe barna

Fryktet det ville bli fjas

I Sverige har man hatt drop in dåp siden 2012. Først ut i Norge var Lademoen kirke i Trondheim i fjor vår. Før dåpen sa menighetsrådslederen at enkelte i menigheten syntes arrangementet var fjas og at det vil ta bort oppmerksomheten fra det dåpen egentlig handler om.

Da dåpsdagen opprant stilte fem barn, et søskenpar i 20-årene og en pensjonist uten forhåndsvarsel. På forhånd hadde menigheten sendt brev til 40 udøpte 2- og 3-åringer og til sju udøpte mulige kommende konfirmanter i soknet. Ingen av disse kom. Derimot kom folk fra andre sokn. Ett dåpsfølge kom helt fra Frøya. Ingen av dem skal ha oppsøkt tilbudet på impuls.

Ville ikke bry kirken

– Hun hadde ønsket å bli døpt hele livet, men syntes ikke hun kunne bry kirka med det. Nå hadde hun klippet ut annonsen fra avisa og bestemt seg, forteller trosopplæringsrådgiver Vigdis Aakre på kirken.no.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter