Nyheter

Eriksen slo benkekandidat i KrF-kamp

Nestleder listetopp i Nordland.

KrF-nestleder Dagrun Eriksen gikk lørdag seirende ut av listetoppkampen på Nordland KrFs nominasjonsmøte.

Eriksen, som har vært nestleder i KrF i hele 12 år, var satt øverst på stortingsvalglista, men ble utfordret av et benkeforslag, Øystein Sivertsen Sørvig. Samfunnsøkonomen er fra Bodø, og jobber i kommunikasjonsselskapet Gambit i Oslo. Han er tidligere nestleder i KrFU.

Men denne gangen vant Eriksen kampvoteringen, 26 stemmer mot Sørvigs 17.

I 2012 tapte Eriksen en tilsvarende duell i hjemfylket Vest-Agder. Da ville fylkespartiet heller ha Fredrik Grøvan på Stortinget enn Eriksen.

LES OGSÅ: Brende skal levere etterlyst bistandsplan

Benkeforslaget

Ingelin Noresjø, fylkesråd for KrF i Nordland fylkesting, var den som fremma Eriksens kandidatur.

– Dagrun er en kjent politiker, og en politiker med erfaring og har gjennomslagskraft, og hun har et lynne som passer i Nordland.

– Hvorfor kom det et benkeforslag på en utfordrer?

– De som fremmet Sørvig pekte på at han som en ung politiker, fra Nordland, med fartstid i KrFU, ville bli en som kunne vinne velgere i et fylke der KrF har god oppslutning blant de under 30 og over 60 år, forteller Noresjø.

Hun er glad for at Sørvig blir med videre, selv om han tapte kampvoteringen. 29-åringen takket ja til andreplassen på lista. Eriksen er 45.

Utfordring

Da det i september ble kjent at Eriksen hadde sagt ja til å stå øverst på lista til Nordland KrF ved stortingsvalget neste høst, sa hun dette i en pressemelding:

– Jeg har sagt at en retur til Stortinget bare vil skje hvis et fylke spør og ønsker meg som kandidat. Ettersom jeg tenkte på saken, kjente jeg at dette er en spennende utfordring, sier Eriksen.

LES OGSÅ: Lederne fra Sp, Ap og KrF møtes til samtale om felles verdier for andre gang denne uken

Utelatt

I juni fortalte Vårt Land at Dagrun Eriksen var utelatt fra nominasjonskomiteens foreløpige liste i Akershus.

Foran valget i 2013 ble Hans Fredrik Grøvan foretrukket framfor Eriksensom listetopp i Vest-Agder. Dermed var stortingskarrieren slutt for KrF-nestlederen etter mer enn 13 år, men en retur syntes tidligere i vår å være innen rekkevidde.

Eriksen ble nemlig spilt inn som kandidat i nominasjonsprosessen i Akershus fra eget lokallag, Bærum KrF. Hun kommenterte selv ikke saken, men avviste heller ikke et comeback på Løvebakken.

LES OGSÅ: Listhaug vraket fra listetoppen

Vraket

Eriksen var vararepresentant på Stortinget fra 1997 til 2001, og møtte fast for Jon Lilletun mens han satt i Bondevik-regjeringen. Etter en periode som fast representant var hun igjen vara fra 2005. Ved Lilletuns død i august 2006 ble hun på nytt fast møtende representant, og ved stortingsvalget 2009 kom hun igjen inn som folkevalgt fra Vest-Agder.

Men i 2018 ble hun vraket på nominasjonsmøtet. Nå skal hun prøve å kapre et mandat ved valget neste høst. Nå for Nordland KrF.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter