Nyheter

Denne bedriften i Israel vekker oppsikt

Økonomisk gullkantede SodaStream flyttet fra den okkuperte Vestbredden etter sterk kritikk, men fremmes nå som en suksesshistorie for økt forståelse mellom palestinere, jøder og beduiner.

Historien om det israelske selskapet SodaStream er preget av både kontroverser og en eventyrlig vekst. Det endte med at Pepsi-konsernet i fjor la på bordet over 3 milliarder dollar for å kjøpe opp selskapet som produserer apparater for å lage sprudlevann på gjenbruksflasker.

For fem år siden var SodaStream utskjelt og nærmest synonymt med Israels okkupasjonspolitikk. Nylig kunne imidlertid direktør Daniel Birnbaum invitere journalister fra hele verden til storstilt feiring av avslutningen av den muslimske fastemåneden ramadan, der en særdeles sammensatt arbeidsstokk ble framstilt som en eneste stor og lykkelig familie.

LES OGSÅ: Pågrep palestinsk statsråd

Opplært til gjensidig hat

– Palestinere og israelere, vi er opplært til å hate hverandre. Alle har fortalt oss at vi må frykte hverandre. Og så kommer vi og klarer å vise at dette er feil. Hvor kult er ikke det? spør Birnbaum i en begeistret reportasje fra fabrikken i siste nummer av Newsweek.

Han har en ambisjon om at bedriftens strategi med å ansette både jøder og palestinere, samt tradisjonelt fattige beduiner fra det lokale Negev-samfunnet, kan være en modell for økt harmoni og forståelse mellom grupper som ofte nærer fiendtlige holdninger mot hverandre.

På fabrikken er det blant annet egne bønnerom både for jøder og muslimer. Under religiøse høytider som fastemåneden ramadan, får ansatte lov til å hvile og be i arbeidstiden.

LES OGSÅ: Kan miste jødisk flertall

Boikottbevegelse er kritisk

Kritikere, blant annet den palestinskledete bevegelsen BDS (se faktaboks) som kjemper for økonomisk, akademisk og kulturell boikott av Israel, mener det hele er et velregissert PR-spill. De hevder SodaStream presenterer en falsk harmoni, så lenge Israel fører en okkupasjonspolitikk som i praksis nekter palestinerne å opprette en levedyktig stat.

De anklager også selskapet for å undergrave de arabiske Negev-beduinenes tradisjonelt nomadiske kultur.

BDS-bevegelsen regner det som en av sine største seiere at SodaStream tilsynelatende gav etter for press og i 2015 flyttet hele fabrikken fra bosetningen Mishor Adumin på den okkuperte Vestbredden, til Bahat nord i den israelske Negevørkenen.

LES MER: Vil ikke ha et jødisk Israel

Inkluderende ansettelsespolitikk

Flyttingen fra Vestbredden førte til at hundrevis av palestinske arbeidere mistet jobben, men det ser nå ut som SodaStream har klart å stilne mye av kritikken gjennom en inkluderende ansettelsespolitikk ved Negev-anlegget.

SodaStream har gjort det til et poeng å ansette mennesker som ellers ville hatt vanskelig for å få arbeid, og de betaler mer enn minstelønn. Det arbeider 750 beduiner, 110 palestinere og over 300 etiopiske jøder på fabrikken med 1.400 ansatte i Negev. I vinter varslet selskapet at de også akter å bygge en fabrikk på den utarmede Gazastripen.

Ledigheten i det beduinske området Rahat – der nær seks av ti familier lever under fattigdomsgrensen – skal være redusert fra rundt 33 prosent til 11 prosent etter at fabrikken åpnet.

USAs økonomiske plan

Nylig la USA på en konferanse i Bahrain fram sin plan for å styrke palestinernes økonomiske situasjon. Det ble ingen suksess, ettersom møtet ble boikottet av et særdeles kritisk palestinsk lederskap, en beslutning som ble støttet av åtte av ti palestinere.

Investeringer for 50 milliarder dollar, og et mål om én million nye jobber for palestinere, er blant de økonomiske tiltakene i Trump-regjeringens fredsplan.

Planen har uansett ikke sjarmert palestinerne, som ønsker seg en levedyktig stat. 90 prosent av de 1.200 spurte har ingen tillit til planen, ifølge en meningsmåling fra Palestinian Center for Policy and Survey Research.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter