Nyheter

Kan miste jødisk flertall i Jerusalem

International Crisis Group (ICG) advarer mot israelske planer som skal hindre at Jerusalem mister sitt hittil markante flertall av jødiske innbyggere.

Det jødiske flertallet i Jerusalem vil ta slutt i 2045 dersom dagens demografiske trender forsetter, konkluderer ICG i rapporten Reversing Israel's Deepening Annexation of Occupied East Jerusalem, som ble lagt fram onsdag.

LES MER: Kritisk rapport

Det betyr i så fall en dramatisk forskyvning av sammensetningen av befolkningen fra bare noen tiår tilbake:

• I 1973 var tre av fire innbyggere i Jerusalem jødiske, mens bare hver fjerde var palestiner (74 prosent mot 26 prosent).

• I 2016 var det jødiske flertallet sunket til 62 prosent mot 38 prosent. Jerusalem Master Plan 2000–2020 har som mål at den palestinske befolkningen i byen skal begrenses til maksimalt 40 prosent.

• I ordførervalgkampen i 2018 advarte Likud-kandidaten Ze’ev Elkin, som nå er statsråd for Jerusalem-saker, om at jødene kan tape sitt flertall i byen allerede ved lokalvalget i 2023.

LES MER: Frykter Vestbredden-annektering

Fester israelsk grep

Den demografiske endringen i palestinsk favør danner bakteppet når Israel ifølge ICG-rapporten planlegger et bredt sett av tiltak for å konsolidere sitt grep om Jerusalem, byen som står helt sentralt både i jødenes og palestinernes nasjonale, kulturelle og religiøse identitet.

For å reversere den demografiske trenden, kan Israel velge å ekskludere palestinske nabolag som ligger øst for separasjonsbarrieren de bygget i kjølvannet av den andre intifadaen. På den måten kan de ifølge rapporten befeste det som i realiteten er en israelsk annektering av det meste av okkupert Øst-Jerusalem.

ICG advarer om at planene kan få fortgang uansett hvilken koalisjon som kommer til makten etter det israelske nyvalget 17. september.

LES MER: Statsdrøm tapte i valget

Femårsplan for Øst-Jerusalem

– Den neste israelske regjeringen vil nesten sikkert forsøke å fremme Israels hittil ufullstendige annektering av deler av okkupert Øst-Jerusalem, ved å fortsette å gjennomføre femårsplanen som nå er i sitt andre år, konkluderer ICG.

Spesielt skadelig mener ICG det er at Israel vil fremme innføring av israelske læreplaner i palestinske skoler i Øst-Jerusalem, ved å gi bedre bevilgninger dersom dette gjennomføres, samt at Israel vil inkludere okkupert land i Øst-Jerusalem i det israelske eiendomsregisteret.

Rapporten konkluderer med at den neste regjeringen kan bestemme seg for å trekke palestinske områder øst for barrieren utenfor Jerusalems grenser, og plassere dem i separate israelske administrative enheter utenfor kommunens jurisdiksjon.

– Vil forverre konflikten

– Slik ensidig politikk vil forverre konflikten i og om Jerusalem. Det vil ramme hundretusenvis av palestiner i Øst-Jerusalem, blant annet med fare for at mange mister sin oppholdstillatelse i byen, advarer ICG. De frykter samtidig en presedens som kan bli modell for videre israelsk annektering av den okkuperte Vestbredden – en politikk som vinner stadig større oppslutning i Israel.

Israel okkuperte både Vestbredden og Øst-Jerusalem i 1967. Det siste året har landet fått drahjelp fra USA som har anerkjent Jerusalem som Israels hovedstad og flyttet sin ambassade dit.

LES MER: Skepsis mot Israels fredsplan

Mangeårig politikk

Ifølge ICG-rapporten har Israel gjennom drøyt 50 år ført en politikk for å sikre det jødiske flertallet i den hellige byen, ved å kontrollere områdene og prøve å tiltrekke seg flere jødiske innflyttere, og ved å prøve å presse palestinske innbyggere til å flytte ut.

Med andre ord har det vært et mål å kontrollere så mye av Jerusalem som mulig, men å ha så få palestinere som mulig der.

Lavt tjenestenivå

I deler av palestinske boligområder i Øst-Jerusalem har Israel sørget for at de kommunale tjenestene er på et minimumsnivå. Samtidig må innbyggerne betale kommuneskatt for ikke å miste sin oppholdstillatelse i byen. Denne «sulteforingen» har ifølge ICG ikke lykkes med å drive palestinere ut av områdene, men har medført sterkt økende fattigdom og kriminalitet.

Israel sier at femårsplanen og innsprøyting av 530 millioner dollar til Øst-Jerusalem skal redusere de sosioøkonomiske forskjellene i byen.

---

Jerusalem

  • Etter FNs delingsplan for det britiske Palestina-mandatet fra 1947 skulle Jerusalem, som er en hellig by for flere religioner, være under internasjonal kontroll.
  • Planen ble aldri satt ut i livet. Etter krigen i 1948 ble byen delt mellom Israel, som tok Vest-Jerusalem, og Jordan som tok kontroll i øst.
  • Israel okkuperte Øst-Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967 og annekterte senere området. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig.
  • Over 320.000 palestinere bor i Øst-Jerusalem. I tillegg bor rundt 210.000 israelere i bosetninger i det annekterte området. Jerusalems gamleby med Haram al-Sharif, stedet jødene omtaler som Tempelhøyden, ligger i Øst-Jerusalem.
  • Jordan har i henhold til Osloavtalen det formelle overoppsynet med al-Aqsa-moskeen og Klippedomen på Haram al-Sharif, og jøder har ikke lov til å be der.
  • Jøder ber ved Vestmuren, også kjent som Klagemuren, som de regner for å være en del av støttemuren rundt høyden da tempelet sto der.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter