Nyheter

Den norske kirke ber regjeringen hente ut flyktninger fra Moria-leiren

Men regjeringen avfeier at løsningen er å hente ut noen få.

Onsdag publiserte Den norske kirke et opprop signert alle biskopene i Den norske kirke der de ber regjeringen redde ut barn og barnefamilier fra Moria-leiren på Lesvos.

LES OGSÅ: AUF trosser partiledelsen – ber Støre hente ut Moria-barn

«Noreg må vera med på dugnaden med å ta imot einslege mindreårige og barnefamiliar frå Moria-leiren på Lesbos», skriver de i uttalelsen, og viser til at Tyskland og Luxembourg har hentet ut noen, og mener Norge bør føye seg i rekken.

Også kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum, Kristine Sandmæl, leder i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, og Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges kristne råd, har skrevet under på oppropet.

Verdien av ett liv

Atle Sommerfeldt, konstituert preses i Bispemøtet, sier til Vårt Land at det er viktig å understreke at uttalelsen også anerkjenner det arbeidet regjeringen allerede gjør i Hellas.

Samtidig mener han at regjeringen er nødt til å vise at den er villig til å hjelpe også ved å ta inn noen, og nevner prinsippet om at dersom du redder ett liv, redder du en hel verden.

– Her går politikere seg ofte litt bort i en konsevensorientert tenkning. Hovedutfordringen er naturligvis å sikre at leirene i Hellas blir forsterket, men det beste må ikke bli det godes fiende.

– Det vil være en utrolig styrke for de barna som sikres beskyttelse, dessuten vil det være en tydeliggjøring overfor Hellas at man er villig til å delta mer aktivt, sier Sommerfeldt.

LES OGSÅ: Tyskland tar 500 barn fra greske leirer – ber andre land følge opp

– Et moralsk ansvar

Erhard Hermansen mener kirken har et særlig ansvar for å si ifra.

– Jeg tenker at det er kirkenes rolle og oppgave å si ifra om det vi mener er moralsk riktig, og det er det vi har gjort med dette oppropet.

Han synes det er synd at regjeringen ikke er enige, men bemerker at det er noen i regjeringen som er for å redde ut barn, og at også opposisjonspartier har engasjert seg.

Regjeringen holder på sitt standpunkt, skriver NRK.

– Løsningen er ikke å hente ut noen barn. Løsningen må være å hjelpe mennesker i en fortvilet situasjon og hjelpe flest mulig. Det gjør vi der de er, sier Mæland til NRK.

– Jeg håper at regjeringen snur og er med å ta dette ansvaret. Det er viktig at vi gjør det fordi situasjonen for dem det gjelder er så urovekkende som den er, sier Erhard Hermansen.

LES OGSÅ: Fem Ap-veteraner vil hente barn i Moria: «Hvor er det blitt av Ap?»

Trondheim 28.03.2019
Kirkemøte i Trondheim 2019. Her fra torsdagen. Alle biskopene samlet. Helga Haugland Byfuglien, Bispemøtets preses, Kari Veiteberg, Oslo, Atle Sommerfeldt, Borg (Fredrikstad), Solveig Fiske, Hamar, Jan Otto Myrseth, Tunsberg (Tønsberg), Stein Reinertsen, Agder og Telemark (Kristiansand), Anne Lise Ådnøy, Stavanger, Halvor Nordhaug, Bjørgvin (Bergen), Ingeborg Midttømme, Møre (Molde), Herborg Oline Finnset, Nidaros (Trondheim), Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, Sør-Hålogaland (Bodø), Olav Øygard, Nord-Hålogaland (Tromsø).
FOTO: JOAKIM S. ENGER
Bispekollegiet i Den norske kirke. Foto: Joakim S. Enger. 

– Kan oppfattes som selektive

Selv om Lars Kolbeinstveit, filosof og rådgiver i tankesmien Civita, mener kirkens engasjement er forståelig, tror han de kan oppfattes som selektive i valg av saker de engasjerer seg i.

– Kirken står i en viss fare for å la seg drive av ting som får mer medieoppmerksomhet. Det finnes mange som trenger hjelp i verden.

Samtidig understreker Kolbeinstveit at et manglende engasjement, også kunne blitt oppfattet som politisk. Og påpeker at dette engasjementet for nestekjærlighet og å ta vare på de svakeste i samfunnet, er forståelig.

– Men det finnes ulike og legitime syn på hvordan vi best viser nestekjærlighet. Det bør kirka huske på om den skal engasjere seg politisk, sier han.

LES OGSÅ: Venstre presser på for å hente ut barn fra Moria

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter