Klima

Danmark vil bli global klimaspiss

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng sier målet er at hele Norden skal ha sosialdemokratiske regjeringer om drøye to år. Hun er imponert over klimamålene til den påtroppende røde regjeringen i Danmark.

Sverige og Finland har allerede regjeringer med sosialdemokratisk statsminister. Onsdag var det danskenes tur. Da kunne Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen (41) legge fram for dronning Magrethe sin plattform for å styre landet, som tidenes yngste danske statsminister.

– Det er gledelig og en stor inspirasjon at vårt danske søsterparti nå får regjeringsmakten. Plattformen er svært ambisiøs både for klima, barn, unge og eldre. Det er en tydelig politisk kursendring for mer velferd, mindre ulikhet og mer rettferdig fordeling, sier partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet.

LES MER: Viser vei for Støre?

Tøff klimasatsing

Etter tre uker med forhandlinger kunne Frederiksen legge fram et 18 siders dokument med «politisk forståelse» mellom Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

En ambisjon er at Danmark skal bli verdensledende på grønn omstilling, med mål om å redusere utslippene av drivhusgasser med 70 prosent innen 2030 fra nivået i 1990. Til sammenligning er Solberg-regjeringens mål å kutte 40 prosent, mens Arbeiderpartiet vil kutte 45 prosent. Hele den grønne satsingen skal inn på et klimaregnskap.

– Frederiksens regjering får en enda mer ambisiøs klimapolitikk enn hennes eget parti har gått inn for. Det blir krevende å nå målet om 70 prosent kutt, men desto mer interessant å følge med på hvilke grep de vil ta for å oppnå dette, sier Stenseng.

Litt mildere asylpolitikk

De tre støttepartiene har presset på så Frederiksen skal føre en mindre stram asylpolitikk enn de borgerlige. Det er likevel fortsatt snakk om å videreføre det «paradigmeskiftet» i utlendingspolitikken som et bredt flertall i Folketinget stilte seg bak tidligere i år.

Dette skiftet innebærer at det er et mål å sende flyktninger tilbake til hjemlandet når det er trygt. Samtidig vil Socialdemokratiet styrke integreringen ved at «flere bidrar til samfunnet, lærer seg språket og kommer i arbeid», og regjeringen vil bort fra at innvandrere skal konsentreres i noen boområder.

– Vi har fortsatt et fokus på hjemsendelse og midlertidighet. Når du er flyktning og kommer til Danmark, så kan du oppnå vår beskyttelse. Men når det er fred, så skal du hjem, sier Mette Frederiksen.

LES OGSÅ: Ble mindre asyl-liberal

Vil hente kvoteflyktninger

Det er likevel flere lettelser sammenlignet med utlendingspolitikken til den avtroppende konservative regjeringen.

– Dette er et skritt i riktig retning. Det er positivt og nødvendig at Danmark allerede i år vil ta imot kvoteflyktninger via FN, noe den forrige regjeringen sa nei til. Det er også noen andre forslag vi støtter, og vi er glad for at språkbruken om flyktninger er blitt litt mindre negativt ladet, sier Eva Singer, asylsjef i Dansk Flygtningehjælp.

• Det skal være mulig for en flyktning fortsatt å bli i Danmark så lenge vedkommende har hatt arbeid minst to år hos samme arbeidsgiver, og at arbeidsgiveren vil beholde flyktningen.

• Planene om å plassere avviste kriminelle utlendinger på den lille øyen Lindholm blir skrotet. De dømte utlendingene skal likevel ikke bli værende på Kærshovedgård, der de ifølge lokale beboere og butikker har skapt utrygghet.

• Avviste barnefamilier skal få et nytt og bedre utreisesenter enn det sterkt kritiserte Sjælsmark i Nordsjælland, der Røde Kors har rapportert om ekstremt høye tall på psykiske lidelser.

• Regjeringen lover et mer humant asylsystem, og at flere skal hjelpes ved å bedre forholdene de ellers flykter fra. I forhandlinger om EU-budsjettet vil Danmark kjempe for «et historisk løft særlig for Afrika».

LES OGSÅ: Dansk, rødt og kritthvitt

«Verdens beste» for barn

De fire partiene som danner flertall for den påtroppende arbeiderpartiregjeringen har satt seg som mål at «Danmark skal være verdens beste land å være barn i».

Det skal blant annet skje gjennom en ny plan med minstenormer i barnehager og skoler, som sikrer at det ansettes mer pedagogisk personale enn befolkningsendringene tilsier.

Ikke uventet varsler den påtroppende regjeringen å styrke velferdssamfunnet på flere områder, der bevilgningene skal økes når det blir flere barn og eldre. Det skal innføres rett for offentlig ansatte på deltid til å gå over til fulltid, og gratis psykologhjelp skal utvides til alle mellom 6 år og 25 år.

– Hverken fattigdom eller grådighet hører hjemme i vårt land, og vi har mulighet for å ta et oppgjør med begge deler, heter det i den politiske plattformen.

Lover mindre byråkrati

Regjeringen lover en avbyråkratisering innenfor det offentlige:

– Det trengs et oppgjør med den kortsiktige styring av den offentlige sektor, hvor for mye byråkrati og kontroll og for mange krav om dokumentasjon tar vekk tid fra kjerneoppgaver og reduserer de ansattes arbeidsglede.

For at eldre skal få mer selvbestemmelse og verdighet, vil regjeringen «redusere unødvendige dokumentasjonskrav, kontroll og minuttyranni i eldreomsorgen, og dermed frigjøre tid til arbeidet med den enkelte eldre».

– Dette er i tråd med tiltak for mindre målstyring, rapportskriving og byråkrati som også Ap har testet ut i storbyer der vi har makt. Mer av tid og ressurser må gå til å utføre oppgavene, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

Det er ventet skatteøkninger for å skaffe de 10 milliarder kroner ekstra regjeringen trenger i 2025 for å oppnå velferdsmålene.

---

Ny statsminister

  • Mette Frederiksen er en sosialdemokratisk politiker som nå er klar som tidenes yngste danske statsminister.
  • Leder for Socialdemokratiet siden 2015.
  • 41-åringen er født 19. november 1977 i Aalborg. Sosialdemokrat i fjerde generasjon.
  • Tok en bachelorgrad i administrasjon og samfunnsfag ved Aalborg Universitet i 2007 og mastergrad i Afrika-studier ved Københavns Universitet i 2009.
  • Før hun ble valgt til Folketinget var hun en tid ungdomskonsulent i danske LO.
  • Medlem av Folketinget siden 2001.
  • Arbeidsminister og justisminister i Helle Thorning-Schmidts regjeringer mellom 2011 og 2015.
  • Skilt, to barn.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima