Nyheter

Brev fra Jerusalem utfordrer Trump

Den lutherske biskopen i Jerusalem er selv flyktning. Nå utfordrer han Donald Trumps politikk ut fra USAs og kristendommens verdigrunnlag.

– Jeg har hørt om dine siste presidentordrer om innvandrere og flyktninger, og jeg er bekymret, skriver biskop Munib Younan i et inntrengende brev til USAs president Donald Trump.

Etter to uker i Det hvite hus har Trump skapt et kok av motstand og kritikk, spesielt for sin presidentordre om generelt innreiseforbud på 90 dager for personer fra sju hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

LES MER: Kan sette kristne i fare

USA som forbilde

Den lutherske biskopen i Jerusalem er bekymret, «fordi verden i nesten 250 år har sett til USA som et eksempel på hvordan ulike raser og nasjonaliteter kan ha en amerikansk identitet».

– Ditt land har ledet an i å fremme borgerrettigheter, og alltid omsluttet prinsippet om likeverdig statsborgerskap, med frihet og rettferdighet for alle. Dette er grunnen til at så mange flyktninger og innvandrere har sett til USA som et håpets fyrtårn, skriver den 66 år gamle kirkelederen, som har studert teologi i Finland og i Chicago i USA.

Biskop Younan er den mest sentrale kristenlederen i Midtøsten. Han har vært biskop i den evangelisk-kristne kirken i Jordan og Det hellige land siden 1998. Fra 2010 har han vært president i Det lutherske verdensforbund, som representerer over 72 millioner lutheranere i 79 land.

LES MER: USAs stengte grenser

Palestinske flyktninger

Biskop Younan ble født i Jerusalem i 1950, av palestinske foreldre som ble flyktninger da den jødiske staten Israel ble opprettet to år tidligere.

Symboltunge Jerusalem regnes som verdens helligste by for kristne og jøder, og er også sentral for muslimer. Med sin komplekse historie er byen fortsatt åsted for politisk og religiøs kamp, en strid som eksperter frykter kan eksplodere dersom USA følger opp valgløfter fra Donald Trump om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

Israel anser Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad», mens palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad i en palestinsk stat.

LES OGSÅ: – Dutertes krig mot narkotika er en krig mot de fattige

Tungt alvor i brevet

Den lutherske biskopen har valgt en forsonende tone i sitt brev til den ferske amerikanske presidenten. Samtidig ligger det tungt alvor og bekymring bak ordlyden, med en kraftig utfordring til Trump om å ivareta USAs hevdvunne verdier som «mangfold, likeverd, jakten på lykke, med frihet og rettferdighet for alle».

– Jeg ber om at du som president vil opprettholde og fremme disse verdiene, ikke bare for innbyggerne i landet, men også for dine naboer. Måtte din forpliktelse til grunnleggende verdier i landet utvides også til de som bor i områder med konflikt og lidelse.

Biskopen påpeker at å avvise flyktninger står i strid med det kristne budskapet:

– Jesus var selv flyktning som søkte trygghet med sin familie i Egypt. Gjennom hele sitt liv og virke viste Jesus omtanke for den fremmede og den utstøtte.

LES MER: Glemte jødene – husket muslimene

Massive kirkeprotester

Younan er bare en av mange kirkeledere over hele verden, ikke minst i USA, som protesterer mot Trumps innvandringspolitikk:

• Den amerikanske konferansen for katolske biskoper roste denne uken kirkeledere som har tatt til motmæle mot Trumps vedtak. De «motsetter seg sterkt» Trumps presidentordre, og oppfordrer alle katolske troende til å gå sammen i forsvar av menneskeverdet.

• Mer enn 3.500 nasjonale og internasjonale religiøse ledere har undertegnet et amerikansk opprop som fordømmer det «nedsettende språk som har vært brukt om Midtøstens flyktninger og våre muslimske venner og naboer».

• Den anglikanske kirken i England og Wales har fordømt Trumps utestengelse av visse grupper flyktninger som «urettferdig behandling».

• Generalsekretær Olav Fykse Tveit i Kirkenes Verdensråd gikk i onsdagens Vårt Land hardt ut mot Trumps politikk.

• Den kaldeiske patriark Louis Sako i Irak kaller det en «felle for Midtøstens kristne» at Trump vil prioritere forfulgte kristne, men stenge døren for borgere fra sju land med muslimsk majoritet.

LES MER: Oslo-protest mot Trump

Frykter for arabiske kristne

Biskop Younan ber Trump bidra til en rettferdig løsning for de to folkene og tre religioner i Israel/Palestina, men frykter det motsatte, og at arabiske kristne kan bli spesielt skadelidende:

– Jeg er bekymret, ikke bare for dem som ikke lenger kan komme inn landet, men for sikkerheten til mine naboer i denne regionen. Jeg er redd for at beslutningen om å nekte adgang for borgere fra sju land med muslimsk majoritet, samtidig som det blir antydet særbehandling for kristne fra de samme landene, vil være skadelig for mange mindre lokalsamfunn i regionen. Denne tilnærmingen vil være spesielt skadelig for arabiske kristne.

Krangel om Australia-avtale

Biskop Younan påpeker at kristne i den arabiske verden har en lang historie med å leve side om side med sine muslimske naboer, og avviser ethvert trekk for å splitte arabiske samfunn langs religiøse skillelinjer.

I går skal Donald Trump ifølge Washington Post ha vært i heftig telefonkrangel om flyktninger med Australias statsminister Malcolm Turnbull.

– Dette er den verste avtalen noensinne, skal den amerikanske presidenten ha rast, da Turnbull prøvde å få bekreftet at USA vil overholde avtalen om å ta imot 1.250 flyktninger fra Australias omstridte flyktningleirer.

LES OGSÅ: – Trump kan forverre kristen-forfølgelse

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter