Nyheter

– Trump kan forverre kristen-forfølgelse

Generalsekretær Olav Fykse Tveit i Kirkenes Verdensråd (WCC) frykter økt radikalisering og vold som følge av Donald Trumps innreisenekt til USA for grupper av flyktninger.

Fykse Tveit i er nådeløs i sin kritikk av Trumps restriktive politikk. Han frykter at den amerikanske presidenten vil oppnå det stikk motsatte av ønsket om å begrense terrorfaren:

– Trumps politikk skaper økt spenning og polarisering mellom folkegrupper og religioner. Dette er det verden trenger aller minst nå. Det er en åpenbar fare for at dette gir grobunn for enda mer radikalisering og vold, sier Fykse Tveit.

LES MER: Glemte jødene, husket muslimene

Samlet kritikk

Kirkenes verdensråd sier i en felles uttalelse med ACT-alliansen og Det lutherske verdensforbund at Trumps ordre «bare tjener til å skade ofrene for terror, folkemord, religiøs og kjønnsbasert forfølgelse og borgerkrig».

Fykse Tveit sier at Trumps politikk ignorerer internasjonale konvensjoner som skal verne mennesker som havner i den verst tenkelige fare:

– At nettopp USA går først i dette toget, er et hardt slag mot arbeidet for en verden basert på menneskeverd og menneskerettigheter.

– Trump sier at kristne forfulgte vil bli prioritert når USA skal ta imot flyktninger?

– Trump gir ordre om aktiv diskriminering, endatil av mennesker i nød og på flukt fra noen av verdens verste terrorregimer. Dette har ingenting med kristendom å gjøre, tvert imot, selv om det blir sagt at kristne skal prioroteres, sier Fykse Tveit.

LES MER: Trumps stengte grenser

Skader kristne

Også kristenledere i Midtøsten er kritiske. Den kaldeiske patriark Louis Sako kaller det en «felle for Midtøstens kristne» at Trump vil prioritere forfulgte kristne, men stenge døren for borgere fra sju land med muslimsk majoritet.

– Enhver innvandringspolitikk som diskriminerer forfulgte og lidende ut fra religiøse grunner, skader til syvende og sist kristne i øst. Det gir blant annet ammunisjon til propaganda og fordommer som angriper innfødte kristne samfunn i Midtøsten som «fremmedlegemer» støttet og forsvart av vestlige makter, advarer den katolske patriarken.

I USA får Trump kritikk fra mange kirkesamfunn. Den katolske erkebiskopen i Chicago, Blase J. Cupish, sier at det er «stikk i strid med både katolske og amerikanske verdier» å stenge grensene for de som flykter fra vold, undertrykkelse og forfølgelse.

LES OGSÅ: Spontandemonstrasjon mot Trump i Oslo

Rammer dobbelt

Olav Fykse Tveit var sist uke i Irak og Kurdistan, der han opplevde menneskers intense frykt for å bli rammet av nye terrorangrep.

– Nå blir de ofre for terroren i eget land for andre gang: Veien til et liv i trygghet og frihet blir stengt for mange, nettopp fordi de kommer fra et land rammet av terror.

Fykse Tveit frykter at Trumps politikk også skader muligheten for forfulgte minoriteter til å finne måter å leve sammen med et minimum av tillit i sine landsbyer:

– Når noen blir løftet på gullstol og andre kastet ut, så blir jo spenningene mellom de ulike gruppene lett ytterligere forsterket, selv om de er ofre for samme slags terror og krigshandlinger.

LES MER: Postkort fra Trump-land

Kan inspirere andre

I en verden der 86 prosent av alle flyktninger huses av utviklingsland, frykter de kirkelige verdensorganisasjonene en farlig smitteeffekt av Trumps politikk:

– At USA mer enn halverer sitt årlige inntak av flyktninger (...) kan oppmuntre andre rike land til å ta del i en ytterligere svekkelse av internasjonal beskyttelse av flyktninger.

Stefanusalliansen frykter at Trumps «aggressive politikk mot muslimske land» kan føre til et dårlig bilde av kristne generelt, der lokale kristne må betale for sinnet som oppstår.

– Dette kan skape mer ekstremisme, som da lokale kristne ble utsatt for hevnaksjoner etter at USA invaderte Irak i 2003. Det er viktig å ta i mot kristne flyktninger, men ikke på bekostning av å hjelpe andre nødlidende og sette religiøse grupper opp mot hverandre, sier Thea Haavet i Stefanusalliansen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter