Nyheter

Bollestads menighet malte seg svarte: – Leit at noen oppfatter det som sårende

Ålgård baptistmenighet fikk kritikk etter at de malte ansiktene sine svarte for å late som de var kongolesere. Fungerende KrF-leder Olaug Bollestad, som går i menigheten, ser alvorlig på saken.

Bilde 1 av 2

– Det er leit at noen oppfatter arrangementet på Ålgård som sårende, og denne tilbakemeldingen må tas på alvor, skriver Bollestad i en sms til Stavanger Aftenblad.

Ålgård baptistmenighet er menigheten til landbruksminister og fungerende KrF-leder Olaug Bollestad. Hun mener opptrinnet ikke var rasistisk ment.

– Min erfaring er at Ålgård baptistmenighet har et stort engasjement for Kongo, og det i mange år. Utover dette har jeg ingen kommentar, skriver Bollestad.

LES OGSÅ: Malte seg for å lære barn om Kongeo: – I beste fall tankeløst

Bilde i sosiale medier

Det var Dagbladet som først omtalte saken, der barn og voksne på søndagsskolen i Ålgård baptistmenighet sist helg malte seg i ansiktet for vise hvordan folk har det i Kongo.

Bildene av ansatte kledd ut som kongolesere, med ansiktet malt svart havnet på sosiale medier, og ifølge Gjesdalbuen ble flere av barna malt svarte i ansiktet. Praksisen med å portrettere en mørkhudet person ved å sminke seg svart i ansiktet kalles «blackface» i teaterverdenen, men brukes sjelden, fordi det av mange oppfattes som rasistisk.

– Å bruke svartmaling i ansiktet vitner om dårlig dømmekraft, at en ikke kjenner kritikken mot «blackface». Det er bra at de ønsker å fortelle ungene om Kongo, men dette er ikke måten å gjøre det på. Jeg synes dette i beste fall er tankeløst, sa nestleder Mari Linløkken i Antirasistisk Senter til Dagbladet.

Uproblematisk

Menighetsrådsleder Klaus Hestenes i Ålgård baptistmenighet, ble overrasket og sa han ikke hadde hørt om blackface.

– Hvis dette er viktig å ta tak i for Antirasistisk Senter, så tenker jeg at det ikke kan være mye rasisme rundt omkring, sier han til Aftenbladet.

Han sier de ikke hadde til hensikt å gjøre narr av noen. Ifølge Hestenes har menigheten hatt lignende arrangementer før, og nå er han usikker på om de skal droppe tradisjonen med å male seg svarte i ansiktet.

– I skuespill kler folk seg ut. Vi hadde med oss en familie fra Kongo, og de syntes dette var uproblematisk, sier han

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter