Under søndagens gudstjeneste i Ålgård baptistmenighet i Rogaland tok barna en «reise» til Kongo. Ifølge menighetens Facebook-side fikk barna blant annet «møte kongolesere i landsby og torg, lære om skole og helsearbeidet som vi er med å gi penger til».

Som del av opplevelsen hadde ansatte kledd seg ut som kongolesere, blant annet ved å male seg svarte i ansiktet. Det var Dagbladet som først skrev om saken, etter at menigheten delte et bilde av de sminkede ansiktene på Facebook.

Mørkt bakteppe

– Unger har fantasi og klarer å forestille seg at de er i Kongo uten alt dette. Å bruke svartmaling i ansiktet, vitner om dårlig dømmekraft, at en ikke kjenner kritikken mot «blackface», sier Antirasistisk senters nestleder Mari Linløkken til Dagbladet.

«Blackface» er betegnelsen på den hovedsakelig amerikanske komisjangeren, hvor hvite komikere smurte skokrem eller brent kork i ansiktet. Så sent som sist helg havnet Virginias guvernør Ralph Northam i hardt vær, etter at det dukket opp et gammelt foto av det som angivelig er guvernøren sminket i «blackface».

– Det er bra at de ønsker å fortelle ungene om Kongo, men dette er ikke måten å gjøre det på. Jeg synes dette i beste fall er tankeløst, sier Mari Linløkken til Dagbladet.

– Uproblematisk

Menighetsrådsleder Klaus Hestenes mener også det er naturlig at et skuespill om livet i Kongo har skuespillere som er mørke i huden.

– Noen gjør problemer ut av noe andre ikke tenker på som et problem, sier han til Dagbladet.

Ifølge menighetens facebookside ble det under arrangementet samlet inn 25.400 kroner til å skole- og helsearbeid i Kongo.

Terje Aadne i Det Norske Baptistsamfunn sier til Vårt Land at reaksjonene viser at «vi helt sikkert kan lære av saken, særlig nå som sosiale medier gjør at ting kommuniseres ut av den lokale settingen».

– Vi må alle reflektere når vi får tilbakemeldinger om hvordan ting blir oppfattet. Vi har et veldig flerkulturelt kirkesamfunn og er opptatt av likeverd og respekt. Vi er opptatt av at alle mennesker skal oppfattes respektfullt gjennom det vi gjør og det vet vi at er like viktig for Ålgård Baptistmenighet.