Nyheter

Biskoper kaller Trump-politikk umoralsk

USAs president Donald Trump refses av både biskoper og tidligere førstedamer for en praksis der 2.300 barn er blitt skilt fra foreldrene på grensen.

Som en konsekvens av Trumps nye «nulltoleransepolitikk» er over 2.000 barn de siste seks ukene satt i slike interneringsleirer etter å ha blitt tatt med tvang fra foreldre som tok seg ulovlig over grensa fra Mexico.

Nå brer misnøyen seg i brede lag av USA mot den strenge politikken:

– (...) Denne nulltoleransen er grusom. Den er umoralsk og den knuser hjertet mitt, skrev tidligere førstedame Laura Bush i et innlegg i Washington Post søndag.

LES MER: Tar barn fra innvandrere

Presidentfruer reagerer

Kona til tidligere president George W. Bush får følge i kritikken fra Michelle Obama, og tidligere førstedame Hillary Clinton kaller politikken «en moralsk og humanitær krise».

Ektefellen til Jimmy Carter, 93 år gamle Eleanor Rosalynn Carter, mener interneringspolitikken er «skandaløs og en skam for landet vårt», og selv dagens presidentfrue Melania Trump reagerer:

– Fru Trump avskyr å se barn og foreldre skilles fra hverandre .... Hun mener vi må være et land som følger alle lover, men også et land som styres med hjertevarme, sier en talskvinne.

Kirker i USA protesterer

Den katolske bispekonferansen i USA er blant mange kirkesamfunn og religiøse ledere i USA som reagerer skarpt mot at selv små barn tas ut av armene på mødre og plasseres i atskilte interneringsleirer:

– Familier er fundamentale elementer i samfunnet vårt, og de må kunne få være sammen. Selv om det er viktig å beskytte grensene våre, både kan og må vi håndtere dette bedre, som myndigheter og samfunn. Å skille babyer fra mødrene sine er ikke svaret, og det er umoralsk, skriver kardinal Daniel DiNardo i en uttalelse.

LES MER: Kristent annerledesland

Vatikanet: Må beskytte barn

Vatikanet påpekte etter sin Vatikanet-Mexico-konferanse mandag at det er barn som lider mest av tvungen migrasjon, og ber om at verdenssamfunnet «sørger for sikker, ordnet og regulær migrasjon som hjelper alle involverte».

Den religiøst baserte humanitære organisasjonen World Vision ber om en migrasjonspraksis som er omsorgsfull, og advarer om at å splitte barn fra sine foreldre «kan ha ødeleggende, langvarige effekter på barns mentale, fysiske og følelsesmessige utvikling».

Trumps nulltoleranse

Økningen i antallet barn som blir satt i interneringsleirer etter å ha blitt tatt med tvang fra foreldrekommer, kommer i kjølvannet av at Trump-administrasjonen i april lanserte en politikk med «nulltoleranse» mot dem som krysser grensen til USA ulovlig.

– Hvis du smugler inn et barn vil vi rettsforfølge deg, og barnet vil bli tatt fra deg slik loven krever, advarte USAs justisminister Jeff Sessions.

Politikken med nulltoleranse innebærer at enhver som tar seg ulovlig inn i USA blir møtt med kriminell påtale. I praksis vil det for de fleste foreldre som kommer ulovlig til USA med sine barn, bety at foreldrene blir plassert i føderale fengsler, mens barna blir tatt hånd om av myndighetene og plassert i mottak.

Trump: Ingen migrantleir

Trump har flere ganger gjentatt falske anklager om at det er demokratene som står bak politikken. Mandag brukte han sterke ord og sa at «USA vil ikke bli en migrantleir» og heller ikke «et anlegg for å romme flyktninger».

Samtidig langet presidenten ut mot at Europa har gjort en stor feil, ved å slippe inn millioner av migranter:

– Dere ser hva som skjer i Europa. Vi kan ikke tillate at det skjer i USA: Ikke på min vakt, sa Trump mandag.

Han la også vekt på at de som tar seg inn «kan være mordere, tyver og litt av hvert».

Statsråd for innenlands sikkerhet, Kirstjen Nielsen, forsvarer iherdig den strenge praksisen og sier at «foreldre som kommer inn ulovlig, er per definisjon kriminelle».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter