Nyheter

Trump tar barn fra innvandrere

En tøffere Trump-politikk med nulltoleranse mot ulovlig innvandring til USA skaper brennhet debatt om små barn som blir tatt fra foreldrene ved grensen i sør.

Å opptre bøllete mot barn blir tatt lite nådig opp i de fleste kulturer. Ikke minst i USA vekker det sterke følelser når sårbare barn blir ofre for maktmisbruk og overgrep.

Nå bølger engasjementet rundt påstander om at Trump-administrasjonen har mistet oversikten over hvor nesten 1.500 barn er blitt av, etter at myndighetene har tatt dem fra foreldre som har prøvd å komme inn i USA ved grensen mot Mexico.

Feil fra Trump

– Legg press på demokratene for å få slutt på denne forferdelige loven som atskiller barna fra foreldrene så snart de krysser grensen og inn i USA, slo president Donald Trump tilbake på Twitter i kjent og forurettet stil i helgen.

LES MER: Trumps lemfeldige sannhet

Trumps påstand om at demokratene skal ha fått i stand en slik lov, viser seg å være direkte feil. Det samme gjelder langt på vei utgangspunktet om de 1.475 «forsvunne» migrantbarna.

De angjeldende barna skal hovedsakelig ha kommet alene og uten foreldre til grensen i sørvest, de fleste fra Honduras, El Salvador og Guatemala, på flukt fra narkokarteller, gjengvold og mishandling i hjemmet.

«Sjokkert Jesus»

Kongressmann Ted Lieu er blant dem som har gått til frontalangrep mot Trumps politikk for å «rive barna vekk fra foreldrene»:

– Det bryter med amerikansk lov. Det er u-amerikansk. Det ville sjokkert Jesus. Men den mest passende beskrivelsen er: Politikken er ond, skriver demokraten Lieu på Twitter.

Selv om historien om 1.500 forsvunne barn ble formidlet feil i mange medier, har antallet migrantbarn som er tatt i forvaring av amerikanske myndigheter økt med over 20 prosent den siste måneden: Fra knappe 8.900 ved utgangen av april til nesten 10.800 ved utgangen av mai.

Det framkommer ikke av statistikken hvor mange av disse barna som kom alene, og hvor mange som er skilt fra foreldrene etter å ha krysset grensen.

LES MER: Bedre utdannet enn amerikanerne

Trumps nulltoleranse

Økningen kommer i kjølvannet av at Trump-administrasjonen i april lanserte en politikk med «nulltoleranse» mot dem som krysser grensen ulovlig.

– Hvis du smugler inn et barn vil vi rettsforfølge deg, og barnet vil bli tatt fra deg slik loven krever, advarte USAs justisminister Jeff Sessions.

Ifølge den nye politikken vil enhver som tar seg ulovlig inn i USA bli møtt med kriminell påtale. I praksis vil det for de fleste foreldre som kommer ulovlig til USA med sine barn, bety at foreldrene blir plassert i føderale fengsler, mens barna blir tatt hånd om av myndighetene og plassert i mottak.

LES MER: Hvite, kristne omfavner Trump

Fulle mottak for barn

Migranter vil kunne idømmes fengselsstraff på et halvt år første gang de prøver å ta seg ulovlig inn i USA, mens de kan idømmes opp til to års fengsel ved gjentatte forsøk.

Allerede nå er 95 prosent av myndighetenes mottak for barn fylt opp. Myndighetene skal ifølge The Washington Post ha vurdert om man som en siste utvei må ta i bruk militærbaser for å få plassert barna midlertidig.

I fjor tok amerikanske myndigheter hånd om mer enn 40.000 barn, hvorav 93 prosent ble overført til såkalte sponsorer, altså noen som kan ta seg av dem i USA. I halvparten av disse tilfellene var sponsoren en av barnas foreldre, mens ytterligere 40 prosent ble plassert hos nære slektninger.

Sammenligner med innbrudd

Statsråd for innenlands sikkerhet, Kirstjen Nielsen, sier i et intervju at den nye politikken ikke er annerledes enn hva som skjer daglig rundt om i USA når en voksen i en familie begår kriminalitet:

– Hvis du som forelder bryter deg inn i et hus, vil du bli fengslet av politiet og deretter atskilt fra familien, sier Nielsen til NPR.

Stabssjef John Kelly i Det hvite sier sleivete til samme kanal at «barna vil bli tatt vare på – sendt i fosterhjem eller noe i den dur».

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter