Nyheter

Biskopenes preses ønsker toppsamtaler

I april skal Helga møte Erna. Biskopenes preses mener det er en del av samfunnsoppdraget at kirken deltar i offentlig debatt og inviterer samfunnstopper til åpen refleksjon og samtale.

Bilde 1 av 2

I en serie kalt «Rom for refleksjon» møter biskopenes preses Helga Haugland Byfuglien i april statsminister Erna Solberg til åpen samtale om blant annet det å være leder i et flerkulturelt samfunn.

– Det er interessant at statsministeren sier ja. Nå har ikke kirken preses i Danmark, men jeg tviler på at det samme ville skjedd her, sier Ulla Schmidt, professor ved Universitetet i Aarhus og tidligere forsker ved norske Kifo, Institutt for kirke-, religion- og livssynsforskning.

Trond Blindheim, dosent ved Kristiania Høyskole, mener kirken og biskopene burde være mer opptatt av å være synlige i offentligheten og få fram sitt syn gjennom å stille opp i mediene og være med i debatter, slik politikere gjør.

– Det heter jo i misjonsbefalingen at man skal gå ut til alle folkeslag. Den befalingen følges ikke godt, sier han.

LES MER: – Kirken trenger ikke dra til Arendal for å drive lobby

Samfunnsoppdrag

Preses Helga Haugland Byfuglien mener det har stor verdi å være i samtale med mennesker i ulike roller i samfunnet. I mai møter hun Petter Stordalen. Først ut var AUF-leder Ina Libak. Byfuglien er glad for at statsministeren sa ja.

– Hun er en spennende dame å få snakke med og den fremste lederen i samfunnet vårt. Jeg lytter til hennes synspunkter med interesse, ikke minst i verdispørsmål og saker som går langt ut over partipolitikken. Jeg ser veldig frem til samtalen og å komme tettere på en som står i et så stort ansvar, sier hun.

Under Arendalsuka i sommer hadde Byfuglien åpne samtaler med lederen for Bioteknologirådet og stortingspresidenten. Erfaringene fristet til mer.

– En samtale åpner et annet rom. Den inviterer ikke bare til å svare på spørsmål, men til en større refleksjonsramme hos begge parter, sier hun.

LES MER: – Endelig har kirken forstått hva lobby er

Noe nytt

Kirkeforsker Schmidt kjenner ikke til at det har vært en slik samtale mellom statsministeren og øverste leder i Den norske kirke før.

– Det har vært jevnlig kontakt mellom kirkeledelse og regjeringsledelse i og med at man har hatt en statskirkeordning. Dette er noe litt annet, siden det er en åpen samtale med publikum og der dagsorden ikke er kirkens interesser, men mer om samfunnet og hvordan majoritetskirken og samfunnet kan snakke sammen, sier hun.

Enkelte kirker og prester har invitert kjente personer, men Schmidt mener det blir et annet preg når to toppledere møtes.

– Det sier noe om at regjeringen ser på religion som relevante aktører i en offentlig samtale. Religion er ikke bare en privatsak, men en viktig arena for politisk ledelse. Dette møtet tyder på at Den norske kirke ønsker å bli oppfattet som en interessant og relevant bidragsyter til samfunnsutviklingen, og også ønsker å lytte til hva den politiske ledelsen har å si, sier Schmidt.

– Er det noe statsministeren og preses bør være litt obs på?

– En overveielse er om Den norske kirke på denne måten forsøker å videreføre og markere noen særskilte bånd mellom staten og Den norske kirke. Kunne noen andre, som Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn kunne gjort det samme? Det vil jeg egentlig tro, sier Schmidt.

LES MER: – Vi er nødt til å være den etiske, noen ganger ubehagelige røsten

Kan bli feil

Blindheim mener at hvordan møtet til slutt faller ut, kommer an på hva som blir sagt.

– At statsministeren lar seg intervjue av en biskop, kan både være interessant og ha underholdningsverdi. Det må gå an å spørre statsministeren om holdninger, verdier og tro. Jeg ser ingenting galt i konseptet, men det går an å si mye feil. Jeg vil tro at Erna Solberg tenker grundig gjennom hva hun vil svare, slik at hun unngår å støte ateister, hinduer, muslimer og andre.

Han savner at biskopene er mer synlige.

– Muslimer har preget religions- og verdidebatten mer enn kirken har, sier Blindheim.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter