Nyheter

Beskyttes av politiet under 
bibel-
maraton

I tre døgn skal Bibelen leses opp ved Oslos hovedgate. 
– Bibelen har tekster som vekker ­reaksjoner, sier generalsekretær.

Bilde 1 av 2

– Vi er ikke redde for å virke provoserende, men vi håper det vil vekke reaksjoner og engasjement, sier Ingeborg Mongstad-Kvammen, generalsekretær i Bibelselskapet.

Sammen med Ungdom i Oppdrag og Laget står de bak stuntet som gjennomføres i perioden 26. til 29. mai i regi av Bibelselskapets 200-årsjubileum.

I løpet av tre døgn, natt og dag, skal hele bibelhistorien bli formidlet fra perm til perm til forbipasserende ved Karl Johan. Opp mot 50 bidragsytere skal lese, rappe, eller dramatisere hver sine passasjer fra Bibelen. Leder ved Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, Kjell Magne Bondevik, samt Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad, er blant bidragsyterne.

LES MER: – Ingen skal skremme oss fra vår tro

Tett politikontakt

– Vi har vært i kontakt med Oslo politi­kammer, og de vil sørge for ­ekstra patruljering rundt dette området, sier Ingeborg Mongstad-Kvammen, generalsekretær i Bibelselskapet.

– Er virkelig nordmenn så lite tolerante at de ikke tåler å høre tekster fra Bibelen?

– På slike arrangementer, som foregår døgnet rundt i løpet av en helg midt i Oslo, må vi alltid være i kontakt og dialog med politiet. Det er nesten de som må vurdere om dette kan virke provoserende, men de kommer i hvert fall til å være til stede på natta, sier Mongstad-Kvammen.

LES MER: Denne bibelen er laget for kvinner

LES MER: Pollestad vil vise kultureliten Bibelen som litteratur

Kritikk fra hedninger

Bibelselskapet står også bak en ­annen kampanje som har skapt diskusjon. Forrige uke fortalte Vårt Land at bibelvers skal pryde Oslos trikker, busser og t-baner i to uker fra 16. mai. «Elsk dine fiender», er et av versene som vil bli brukt. «Så klart, de viser fram kun de uskyldige og fine versene», påpekte Det norske hedningssamfunn på Facebook-siden sin.

– Et åpenbart dilemma med busskampanjen er at vi ikke får vist bibelvers i sin totale sammenheng, som blant andre Hedningssamfunnet har reagert på. Bibelmaratonet er en utdypning av denne kampanjen, forteller Mongstad-Kvammen.

LES OGSÅ: Hiphop-bibel bytter ut Gud med Kanye West

Kjedelig bok

Joakim Magnus, leder for Ungdom i Oppdrag i Oslo, er blant prosjektlederne for bibelformidlingen. Han ­håper folk flest tåler å høre bibelhistorier i det offentlige rom.

– Mange synes ikke religion hører hjemme i det offentlige rom, men vi skal ikke drive med forkynnelse. Mitt håp er at folk skal bli overrasket over hvor spenstige og aktuelle tekstene er. Mange har en tanke om at Bibelen er en kjedelig, tung og utdatert bok. Et av målene våre er å vise at den har relevans for oss i dag, sier han.

Mongstad-Kvammen håper folk får seg en god opplevelse ved å høre tekstene i sin totale sammenheng.

– Bibelen har tekster som vekker reaksjoner. Jeg håper også man kan bli utfordret på våre privilegerte liv i Norge – og ikke minst på egen tro, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter