Nyheter

Lettelse og frykt ved sykesengen

Den kristne minoriteten i Lahore er i sjokk etter terrorangrepet påskeaften. Overlevende er lettet, men frykter forverret forfølgelse.

Bilde 1 av 2

Onsdag gikk Sajid Christopher Paul i Human Friends Organization besøksrunde blant skadde terrorofre som er innlagt på sykehus i Lahore. Blant de mer enn 160 skadde kristne er også en fetter av Paul, som fortsatt ligger koblet til pustemaskin på intensivavdelingen.

LES MER: Kristne er mål for terror – nå flykter tusenvis

Økt fare i påsken

– De overlevende er selvsagt lettet, men samtidig sjokkert over det som skjedde. Bombeangrepet kom fullstendig uventet, selv om Pakistans kristne minoritet visste at påskehøytiden var en tid med økt fare angrep, sier Paul.

Han forteller om tildels stygge skader, der et stort antall pasienter fortsatt ligger på intensivavdelinger. Rundt sykesengene sitter familiemedlemmer og venner. Mange av dem sørger også etter å ha mistet kjente og kjære. Ifølge Paul tilhørte 36 av de 72 drepte den kristne minoriteten i Lahore.

LES MER: – For enkelt å hevde at terrorister drives kun av religion

Kristne var målet

En utbrytergruppe fra pakistansk Taliban, Jamaat-ul-Ahrar, har tatt på seg ansvaret for angrepet, der kristne skulle rammes. De har tidligere sverget troskap til IS.

– Det er ekstra skremmende at målet nettopp var den kristne minoriteten. Det føyer seg dessverre inn i et bilde der kristne i Pakistan opplever økende forfølgelse, diskriminering og flere voldelige angrep, sier aktivisten som i sitt arbeid for kristne blasfemiofre i Pakistan blant annet støttes av Stefanusalliansen.

Flesteparten av søndagens terrorofre i den kristne minoriteten hadde vært på påskedagsgudstjeneste, før de skulle avslutte feiringen på en lekeplass i parken.

LES MER: Derfor er Brussel blitt hovedstaden for Europas jihadistar

Også muslimer rammet

Selv om stedet for angrepet var uventet, og terroren rammet like mange muslimer som kristne, var det på forhånd frykt for at vold kunne ramme den kristne minoriteten under deres viktigste religiøse høytid.

Det var et stort terrorangrep mot kristne i Lahore også i fjor påske, da 14 ble drept og 78 såret i bombeangrep utenfor to kirker.

– Derfor var det overraskende og kritikkverdig at det tilsynelatende ikke var satt inn ekstra vakthold for å beskytte kirkegjengere i påsken. Myndighetene visste godt at de kristne var ekstra utsatt i høytiden, sier en kritisk Sajid Christopher Paul.

ANALYSE: «Irak-invasjonen fødte et monster»

Krevende å beskytte

Biskopen i Lahore mener imidlertid myndighetene gjorde sitt beste.

– Det finnes mennesker som lever for å leve, og det finnes mennesker som lever for å dø. Hvor mye beskyttelse er nødvendig for å beskytte seg mot slike folk? spør biskop Irfan Jamil.

Overfor nyhetsbyrået Reuters legger han til at det likevel er rom for å bli bedre:

– Mange av oss føler ikke at vi er trygge, sier biskopen.

LES OGSÅ: Widveys moskévert hedret ekstremistisk drapsmann i Pakistan

Økt forfølgelse av kristne

Økt diskriminering, trakassering og vold mot kristne har ført til at noen nå velger å forlate Pakistan. Ifølge Sajid Christopher Paul i Human Friends Organization er dette bare et svært lite mindretall.

– Alle jeg har snakket med her på sykehuset er opptatt av å bli boende i et Pakistan som må bli mer fredelig og rettferdig. Det er et stort sinne mot Taliban og andre terrorister, som folk vil ha straffet og fjernet fra landet. Kristne pakistanere er svært patriotiske overfor landet sitt, men fortvilet over at negative ekstremister hindrer dem i å tro og leve fritt, sier Paul.

Overlevde i fjor, drept i år

Blant drapsofrene søndag var 29 barn. En av dem var 16 år gamle Wasif Masih, som i fjor påske så vidt unngikk selvmordsbomben som ble utløst ved familiens lokale kirke i Lahore.

Ifølge guttens mor, Zubaida Masih, var sønnen så nær bombeeksplosjonen søndag at terroristens hode havnet ved føttene hans.

– Det var som om de forfulgte Wasif. Han klarte å unnslippe dem sist, men så kom de etter ham igjen, i parken. Hvis de var bedre sikkerhet, ville dette aldri skjedd, sier moren til Reuters.

Styrket i troen

Ifølge Sajid Christopher Paul er de kristne skremt, men samtidig styrket i troen etter søndagens angrep.

– Ingen skal skremme oss fra vår tro. De som ligger her på sykehuset ber nå om et terrorfritt Pakistan, og de er takknemlige og glade for at flere prester har besøkt dem og kommet med bønner og velsignelser.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter