Nyheter

Afrikanere stormer inn i Europa

Plutselig kommer de. Desperate migranter og flyktninger stormer over det seks meter høye gjerdet som skiller dem fra det forgjettede Europa.

Nesten 200 mennesker trengte seg i går forbi en grensesperring mellom Marokko og den spanske enklaven Ceuta, opplyser spanske myndigheter.

Grensa er vanligvis tungt bevoktet, men grensevaktene var ikke i stand til å stanse flokken som seg presset gjennom en grenseåpning i gjerdet mellom Marokko og Ceuta.

LES MER Sult driver fattige på vandring

Tredje rute

EU og Tyrkia har stengt ruta over indre Middelhav. EU øker presset mot dem som kommer i båt fra Libya. Migranter og asylsøkere er ikke velkomne i Europa. Men flokken av mennesker som vil over Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa, avtar ikke.

Nå finner flere og flere veien til den tredje ruta, den vestlige. Spansk Røde Kors melder at hittil i år har 7.400 migranter og flyktninger tatt seg inn i Spania og de to spanske enklavene Ceuta og Melilla, som ligger omsluttet av Marokko i Nord-Afrika. Det er dobbelt så mange sammenlignet med samme periode i fjor.

Til sykehus

– De kom inn i femtiden på morgenen og løp gjennom, sier en talsmann for det spanske innenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP. Han snakker om de som presset seg gjennom en grenseport i går.

Spansk Røde Kors opplyser at organisasjonen har tatt hånd om 186 migranter, fire av dem er brakt til sykehus.

Sist uke prøvde migranter og asylsøkere å storme gjerdet som omringer Ceuta. Tirsdag klatret 200 opp på gjerdet, og vel 60 klarte å ta seg inn på spansk territorium før de ble pågrepet av politiet. De som klarer å ta seg over det seks meter høye gjerdet, som har piggtråd på toppen, kan få til å søke asyl i Spania, men spanske myndigheter setter dem først i interneringssenter.

De som blir pågrepet mens de sitter på gjerdet, sendes tilbake til Marokko.

Europa i Afrika

Spania har to enklaver i Marokko, Ceuta og Melilla, som utgjør EUs eneste landegrense med det afrikanske kontinentet. De to bystatene er omringet av høye stål- og piggtrådgjerder. Med jevne mellomrom forsøker desperate migranter og flyktninger å klatre over gjerdene, svømme langs kysten eller gjemme seg i kjøretøy som krysser grensa.

En polititalsmann sier imidlertid at det skjer veldig sjelden at migranter spurter gjennom bemannede grenseposter.

Hittil i år har det vært flere grensegjerdestorminger ved Ceuta og Melilla, en i mai og flere få dager inn i 2017. I løpet av tre dager i januar og februar prøvde nesten 2.000 å forsere gjerdene.

LES MER Utvalgte kvoteflyktninger sier nei til Norge

Rettigheter

I en fersk rapport kritiserer Human Rights Watch (HRW) Spania for å internere migranter og flyktninger i sentre som holder elendig standard – og for å legge alle mulige kjelker i veien for dem som vil søke asyl.

– Mørke, kasselignende politiceller er ikke gode oppholdsrom for asylsøkere og migranter som prøver å nå Spania, sier assisterende regiondirektør Judith Sunderland i HRW.

Hun refser også Spania for ikke å gi asylsøkere muligheten til å søke asyl i Spania:

– Spania bryter migrantenes rettigheter, sier hun.

Få søkere

En konsekvens av den brutale politikken er at få søker asyl i Spania, sammenlignet med andre EU-land, påpeker HRW. Spanias egne asyltall viser at det er flest syrere som søker asyl. Asylsøkere fra land sør for Sahara utgjør bare en tiendedel.

Men kartlegging utført av FNs høykommissær for flyktninger viser at av dem som når fastlandsspania med båt, eller klarer å komme seg inn i Ceuta og Melilla, så kommer 51 prosent fra de vestafrikanske landene Gambia, Elfenbeinskysten og Guinea

Får juling

På den andre siden av grensegjerdet, i Marokko, er situasjonen enda verre. HRW skriver at de som mislykkes med forsøkene på å ta seg inn i Spania, blir banket opp av marokkanske sikkerhetsstyrker.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter