Nyheter

Sult driver fattige på vandring

Sulten herjer i afrikanske land. Krig, konflikt og klimakrise skaper matmangel i mange land. FN frykter migrasjonskrise.

FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) har identifisert 19 land som trues av alvorlig matmangel på grunn av kombinasjonen konflikt og klimakrise. Seks land, fem i Afrika og ett i Midtøsten, er særlig hardt rammet.

Nigeria: Sliter med rask ­avskoging og ørkenspredning nord i landet, og omfattende uro som følge av spesielt islamistgruppa Boko Haram.

Somalia: Har vært i kontinuerlig borgerkrig siden 1991. ­Stadig rivalisering mellom ­ulike klaner er hovedårsaken til de langvarige konfliktene.

Kenya: Den ­humanitære ­situasjonen i Øst-Afrika er svært alvorlig. Hovedårsakene er ­konflikt, vedvarende fattigdom og mindre nedbør som følge av ­klimaendringer. Landet har erklært nasjonal krise på grunn av tørke.

Etiopia: Etiopia opplevde i fjor den verste tørken på mer enn 30 år.

Sør-Sudan: Herjet av borgerkrig siden 2013, spørsmål om gruppetilhørighet, sikkerhet og tilgang på ressurser er de ­viktigste drivkreftene bak volden, nå er ­landet rammet av tørke.

Jemen: I 2014 eskalerte ­konflikten mellom opprørere fra Houthi-bevegelsen og de statlige myndighetene i Jemen. Krigen har skapt en humanitær krise, og kan føre til at landet igjen blir delt i to.

Øker markant

Når maten uteblir, øker tallet på ­mennesker som legger ut på vandring for å finne føde. FAO opplyser at ­tallet på ­migranter som passerer en ­grense eller flere, øker kraftig.

I 2015 var 244 millioner ­mennesker internasjonale ­migranter – en økning på vel 40 prosent fra 2000. Fremdeles ­
befinner flest migranter seg innenfor hjemlandets grenser. I 2013 var hele 763 millioner interne migranter, melder FAO.

Ett vestafrikansk land skaper særlig bekymring i FN-systemet. Nigerias herjes av både interne, voldelige konflikter og av klima­ødeleggelser.

Mange nigerianere, særlig unge menn, ser bare én utvei; komme seg nordover i Afrika, til Libya og videre over Middelhavet til 
Europa i båt.

Nå bruker FN nesten 90 ­millioner kroner i nordøstre Nigeria for å sikre hverdagen til mennesker rammet av Boko Harams herjinger.

Rådgivning

Litt lenger nord, i Agadez i Niger, en avsides­liggende by i utkanten av ­Sahara, har Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) ­etablert et informasjonskontor for migranter. Agadez er blitt Afrikas fremste knutepunkt for menneskesmuglere og personer som ønsker å reise til Europa gjennom Sahara.

– Det er ikke meningen å ­stoppe migrantene. Vi prøver bare å redde livene deres ved å informere om farene som ­lurer om de legger livene sine i ­smuglernes hender, forteller generalsekretær William Lacy Swing i IOM.

IOM opplyser at i fjor ­reiste 37.000 nigerianere med smugler­båter fra Libya til ­Italia. Hittil i år har nesten 10.000 reist. IOM er også i Libya for å møte migrantene som kommer nordover. Organisasjonen har til nå i år hjulpet til med å få nesten 2.000 nigerianere til å vende hjem framfor å sette seg i en båt.

Vil ut

Rundt 23 millioner ­mennesker i verden har konkrete planer om å migrere til et annet land, viser ny IOM-rapport. Over 40 prosent av dem som plan-
legger å migrere, levde i afrikanske land da undersøkelsene ble gjort, de aller fleste av dem i vestafrikanske land. Vestafrikanske Nigeria er Afrikas mest folkerike nasjon. Også i Nord-Afrika planlegger mange å migrere.

Sikkerhet

Sammenhengen mellom matmangel og migrasjon blir hovedtemaet for årets matvaredag, som FAO arrangerer 16. oktober: Skal man hindre økende migrasjon, må det investeres mer i matvaresikkerhet og utvikling av landsbygda i fattige land.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter