Nyheter

Abortfloken er ikke løst

Én frikirke er nær å melde seg ut av Kirkens Nødhjelp på grunn av organisasjonens abortstandpunkt. Andre vil ha mer dialog.

Landsmøtet til De frie evangeliske forsamlinger har gitt det sentrale organet Misjons- og hjemmeutvalget fullmakt til å melde kirkesamfunnet ut som oppdragsgiver for Kirkens Nødhjelp (KN).

– Om ikke KN endrer syn i abortspørsmålet, vil vi melde oss ut, sier Haldor Aasebø, leder for utvalget.

Fire reagerte

Fire kirkesamfunn reagerte tidligere i år da KN i et utspill støttet kvinners tilgang til lovlig abort i fattige land. De fire er Misjonskirken Norge, Pinsebevegelsen, Den Evangelisk Lutherske Frikirke (Frikirken) og De Frie Evangeliske Forsamlinger.

I tillegg til abort har KNs solidaritet med palestinerne og boikott av Israel skapt misnøye. Ifølge Sigmund Kristoffersen i Pinebevegelsens lederråd, skulle tilknytningen til KN opp til vurdering i flere frikirkesamfunns styrer i høst.

Ikke ut

– Vi ønsker ikke noe protestutmelding av Kirkens Nødhjelp, sier Øyvind Haraldseid, generalsekretær i Misjonskirken Norge.

I høst lå det forslag på bordet til kirkesamfunnets styre om å melde seg ut som KNs oppdragsgiver, men det ble nedstemt.

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, sier styret ikke har mottatt nye signaler hun kjenner til. De står i kontinuerlig dialog med frikirkene.

Hun opplever ikke saken som spesielt dramatisk før kirkesamfunn trekker seg som oppdragsgivere. Til det eventuelt skjer, fortsetter dialogmøtene.

– Slike møter har vi jevnlig i kontroversielle saker, sier hun.

KNs styreleder, Kjetil Aano, har invitert til nytt dialogmøte over nyttår.

Handler om språk

Frikirkene møtte KN den 16. november i regi av Nettverk for religion og utvikling, som Norges Kristne Råd administrerer, forteller Knut Refsdal, generalsekretær i rådet.

– Hvor alvorlig er tillitskrisen mellom frikirkene og KN?

– Mye av dette handler om språk og uttrykk, mer enn at man faktisk er reelt uenige. En dialog der man får utdypet sine meninger, og ikke bare markert posisjoner, kan gi gode resultater. Så får man se om uenigheten som da gjenstår er noe man kan leve med, sier Refsdal.

Om Norges Kristne Råd blir bedt om det, kan de bidra til en slik samtale, sier han.

Ikke fri abort

I Vårt Lands portrettintervju med Anne-Marie Helland lille julaften sa hun:

– Vi har aldri sagt at vi er for fri abort, for det mener vi ingenting om. Det vi sier, er at det bør være tilgang og det bør være lovlig.

– Er det ikke fri abort dere mener og går inn for om det blir lovlig?

– Ikke i det hele tatt. I de sammenhengene vi jobber i, er dette en irrelevant problemstilling, og abortlovene strammes isteden til. Språkbruken fra den norske abortkampen kan dessuten ikke brukes i en annen kontekst. At en abort blir lovlig, betyr ikke at den er fri slik at man kan ta abort når man vil. Det betyr at abort avkriminaliseres, også for helsepersonellet som vil redde livet til kvinnen som har forsøkt å ta abort på seg selv, sier generalsekretæren.

Anne-Marie Helland synes det er positivt at frikirkene vil bli mer aktive eiere, og hun ser at engasjementet fra dem har økt de siste årene, ikke minst når det skjer en akutt katastrofe.

Samtaler

Selv om Misjonskirken Norge ikke har meldt seg ut, har de vedtatt at de skal snakke med KN om hvilke forventninger de har til dem som oppdragsgiver. Også Frikirken vil drøfte samarbeidet. Pinsebevegelsen har i høst ikke behandlet spørsmålet i sentrale organ.

LES OGSÅ:

Eierskap kan bli vurdert etter abort-utspill fra Kirkens Nødhjelp

Kirkens Nødhjelp angriper KrF for abort-feighet

Kirkens Nødhjelp får skryt om abort fra KrF

Mener abort-utspillet fra KrF ikke var avklart

KN måtte gå runder internt om abortstandpunkt

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter