Nyheter

300 ønsker halal-lån

– Sjelden vi opplever et så stort engasjement for en produkttest, sier Storebrand.

Banken har i løpet av én uke fått nærmere 300 henvendelser fra forbrukere som ønsker lån etter islamsk modell. Bakgrunnen for interessen skyldes en nyhet som Vårt Land slapp tirsdag i forrige uke: På en nyopprettet nettside tilbyr Storebrand, som eneste norske bank, islam-godkjent finansiering til boligkjøp.

Nettsiden ble laget for å «lodde stemningen», sa kommunikasjonssjef i Storebrand, Bjørn Erik Sættem, til Vårt Land. Samme dag som nyheten ble kjent, stengte de nettsiden. De hadde da fått nok interesserte til å vurdere produktet ­videre, skrev de i en pressemelding.

LES OGSÅ: – Islamske banker vil komme til Norge

Internasjonal interesse

Fram til forrige uke hadde 50 potensielle kunder meldt sin interesse. De 300 nye henvendelsene omfatter kontakt på telefoner, chat, e-post og meldinger på Facebook-siden til bedriften.

Både paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge og den konservative ungdomsbevegelsen IslamNet har på Facebook oppfordret sine medlemmer til å vise interesse for lånet.

– Storebrand er nå i gang med å evaluere markedspotensialet for et slikt lån og ser på hvordan produktet kan se ut. Vi har også blitt kontaktet fra finanskonsulenter i Storbritannia og Malaysia som ønsker å hjelpe oss med å sy sammen en slik lånetype, sier Sættem.

LES OGSÅ: Muslimer applauderer norsk halal-lån

Overtar eierskapet

Et lån med islamske prinsipper innebærer rentefrihet, men det blir ikke gratis av den grunn. I praksis vil det kunne bli dyrere enn et ordinært boliglån, opplyser Sættem. For eksempel kan banken kjøpe hele eller deler av boligen, for så å leie den ut til kunden til lånet og husleie er nedbetalt. En slik ordning innebærer en høyere risiko for banken, påpeker han.

– Dagens bankregelverk legger heller ikke til rette for at slike lån skal kunne tilbys effektivt, sier Sættem.

Ifølge ham har de fått «en håndfull negative ­henvendelser» den siste uken. Noen har avsluttet kundeforholdet sitt hos dem, andre har truet med det.

LES OGSÅ: – Med islamsk bankvesen hadde det ikke blitt noen finanskrise

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter