Verdidebatt

Skapt sånn eller født sånn?

KJØNNSIDENTITET: Tre representanter fra Skeivt Kristent Nettverk hevder at «Gud har skapt et kjønnsmangfold». Men det er ikke budskapet i bibeltekstene som trekkes frem.

Mitt innlegg om hva kirken bør tenke om trans og kjønn i VL 17/1 har fått Solveig Gjesdal, Elisabeth Meling og Jonas Yassin Iversen fra Skeivt Kristent Nettverk (SKN) til å respondere (VL 23/1). De kaller mitt innlegg «en konstruktiv invitasjon til en saklig debatt», og det er hyggelig, men innlegget deres viser at de overser et av mine hovedpoeng.

Espen Ottosen i forbindelse med utgivelse av boken hans "Uten Gud er alt tillatt"

Haltende logikk

Et sentralt argument for SKN er påstanden om at Gud ikke «skaper feil». Det leder til påstanden om at «kjønnsmangfold og -variasjon er en del av Guds gode skaperverk». Etter min mening halter denne logikken. Jeg tror heller ikke at Gud skaper feil. Men som jeg forsøkte å begrunne grundig i mitt første innlegg er ikke konsekvensen at alt vi kjenner og føler – om det dreier seg om kjønnsidentitet, seksuell legning eller helt andre ting – at det er skapt av Gud.

Kort sagt innebærer ikke det faktum at vi alle er skapt i Guds bilde, at vi er født nøyaktig som Gud ønsker det. Rent logisk er det også vanskelig å forstå at det virkelig er noe godt – ja, noe Gud ønsker – at mennesker skal oppleve en konflikt mellom sitt biologiske kjønn og sitt opplevde kjønn. Dessverre opplever de som lider av kjønnsdysfori et sterkt ubehag over egen kropp. Er det virkelig god teologi å erklære at disse bør se på sine vonde følelser som et uttrykk for et positivt kjønnsmangfold?

«Å problematiserer at en evnukk er enn mann blir som å hevde at en kvinne etter overgangsalderen ikke lenger er kvinne»

Etter min mening er det langt mer hensiktsmessig at kristen teologi skiller mellom hvordan vi mennesker er «skapt» og hvordan vi mennesker er «født». Siden vi mennesker er en del av et skaperverk der synden stadig setter sitt preg på stort og smått, angriper vi verken Guds skaperverk eller menneskeverdet ved å erkjenne at det er et eller annet galt med oss alle. Vi er like fullt elsket av Gud.

Evnukkene i Bibelen

Min henvisning til 1. Mosebok 1,27 og Matteus 19,1-12 om at Gud skapte mennesket «til mann og kvinne» får SKN til å hevde at jeg trekker «den lettvinte konklusjonen av kristen teologi bør hevde at Gud bare skapte to kjønn». Men ingen av tekstene som det henvises til i svarinnlegget tilsier at Gud har skapt mer enn to kjønn. SKNs representanter viser til flere tekster om evnukker i Bibelen, og mener at disse «viser at Gud også har omsorg for dem som bryter med en binær kjønnsforståelse». Men en slik tolkning er å legge noe inn i tekstene som ikke står der.

Det er heldigvis slik at Gud elsker alle og vil vise godhet mot alle, men at eksistensen av evnukker forteller at det finnes mer enn to kjønn, er misforstått. En evnukk var en mann – men en mann uten forplantningsevne. Ofte snakker vi om en kastrert mann. Som Jesus forklarer kunne noen være født slik, mens andre fikk en skade senere i livet. Å problematiserer at en evnukk er enn mann blir omtrent som å hevde at en kvinne etter overgangsalderen ikke lenger er en kvinne.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt