Verdidebatt

Julen er ikke avlyst!

Juleevangeliet er intakt og aktuelt som aldri før. Nå gjelder det å opplyse om julens befriende innhold.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Per Arne Dahl

Biskop emeritus

Mange har måttet ta krevende avgjørelser i de siste dagene. Skal vi opprettholde planer om konserter, gudstjenester og arrangementer nå før jul, eller skal vi avlyse. Noen har fått økonomisk støtte eller privat sponsing og velger å realisere prosjekter, mens andre velger å avlyse.

I to måneder har sangeren Magne Fremmerlid fra Den norske opera og jeg brukt tid og krefter og penger på å lage en annerledes julekonsert sammen med musikere og menigheter. «Det skjedde i dag» kalte vi prosjektet med 20 julekonserter på Østlandet hvor vi i ord og toner gledet oss til å formidle julens nærvær, mening og mot. Men den gang ei. Kirkene ble stengt for flere enn femti mennesker og forbeholdt nødvendige kirkelige samlinger. «Hold dere hjemme», ropte statsminister Erna Solberg. Noen fikk støtte og valgte å gjennomføre, og all respekt for deres vurderinger. For oss ble det annerledes. Vi valgte å avlyse.

Julen er ikke avlyst

Og vi er ikke alene om det. Julegudstjenester, juleforestillinger, julebasarer, julebord, julemiddager, juleutstillinger og julefester er avlyst til barn og voksnes skuffelse. Men i lys av de dystre utsikter med hensyn til koronapandemien har vi strengt tatt ikke lov til selvhøytidelig skuffelse. Det er noe som er viktigere enn våre planer for jul og førjulstid; at færrest mennesker blir syke og flest mulig av de syke kan bli friske igjen.

Dessuten er juleevangeliet intakt og aktuelt som aldri før. Julen er slett ikke avlyst. Nå gjelder det å opplyse om julens befriende innhold. «Det skjedde i de dager», leser vi i begynnelsen av juleevangeliet. «Factum est», heter det på latin. Det er virkelig. Det er sant, ja et faktum. Julen lar seg ikke avlyse fordi Jesus lever og er fortsatt midt i blant oss.

Det skjedde i dag!

I generasjoner sang vi i kirken «Ære være Gud i det høyeste» så ensidig og kraftfullt at menneskene på jorden nesten ble borte. Sånn sett var det en befrielse når Nikolai Frederik Severin Grundtvig feide inn over det nordiske landskap med sitt livsbekreftende budskap: Kristus er ikke kommet for å kalle oss fra livet, men til livet. Det var som om han gjenoppdaget både skapelsens evangelium og julens glade budskap i ett og samme åndedrag. Grundtvig, teologen, tenkeren og pedagogen hadde evnen til å si: Det skjedde i dag! Det som skjedde da Jesus kom kan skje igjen når Jesus blir synlig for mennesker i dag.

Julen kan rett og slett ikke avlyses fordi dette avgjørende budskapet handler om Gud og mennesket. Himmel uten jord blir overåndelighet slik jord uten himmel blir tomt og trangt. Vi trenger en himmel over livet for å leve på jorden. Derfor er orienteringspunktet i den kristne tro både himmel og jord, at Gud og menneskene fastholdes og får rikelig plass, slik at livet kan hylles og Kristus bli æret, som Grundtvig gjør det i sin salme Hill deg frelser og forsoner:

«Du som har deg selv meg givet

la i deg meg elske livet,

så for deg kun hjertet banker,

så kun du i mine tanker

er den dype sammenheng.»

Budskapet

Da er vi ved selve kjernen i kristendommens budskap. Kristus som den dype sammenheng mellom himmel og jord, slik profeten Jesaja skildrer det i sin hyllest til den Gud som er så stor at Han både er den opphøyde i himmelen og den nådefulle, nærværende på jorden: «I det høye og hellige bor jeg og hos den som er knustog nedbøyd i ånden.» (Jes 57,15)

Det handler altså om Gud og om oss mennesker. Derfor lød det på Betlehemsmarken julenatt: «Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker som har funnet nåde hos Gud.»

I tilbedelsen av Gud trer vår sanne menneskelighet fram, og i solidariteten med medmennesker bryter det sant guddommelige gjennom til et samstemt Gloria. «Der Jesus er, der møtes jord og himmel».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt